Ivan Đogić gostovao u Knjižnici i čitaonici Popovača

U Knjižnici i čitaonici Popovača gostovao je Ivan Đogić, putopisac koji se 2018. godine skrasio u Iranu. Ovom prilikom okupljenima je prezentirao svoj putopisni prvijenc „Iran u prezentu“, slikovnicu „Djeca Irana“ te održao putopisno predavanje.

Kako je uvodno, pozdravljajući okupljene, rekla ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić, Ivan je rođen u Zagrebu 1985. godine, a interes za geografijom, poviješću i nečim drugačijim odveo ga je na mnoge destinacije svijeta, te se u jednoj od njih odlučio skrasiti. U Iranu živi od 2018. godine te se bavi turizmom, djelatnošću koja mu omogućava da vlastita područja interesa podijeli sa stranim posjetiteljima i drugim znatiželjnicima.
„Iran u prezentu“ putopisni je prvijenac Ivana Đogića kojim se trudi na edukativan i zabavan način čitatelju približiti egzotičnu, dinamičnu i tirkiznu zemlju Iran. Za to je djelo dobio i Nagradu Dijana Klarić za najbolju hrvatsku putopisnu knjigu 2021. godine. Također, autor je dječje slikovnice „Djeca Irana“.“

Predstavljajući ih, u ugodnoj atmosferi i dijalogu s publikom, naglasio je kako je prvi puta u Iran došao turistički, 2016.godine. Tada se nije posebno pripremao za putovanje, putovao je pješice i autostopom u potpunosti se prepustivši cesti i ljudima koje je slučajno upoznavao. Zaljubivši se u tu zemlju, 2018. godine preselio se u Iran.
S publikom je tako podijelio priču o povijesnim i kulturnim znamenitostima Irana, ali i turističkim atrakcijama. U dva kratka videozapisa dočarao im je upravo bogatstvo Irana i razlog zbog kojeg bi svi ljubitelji putovanja trebali doći upravo u tu zemlju. Došavši u tu zemlju shvatio je da ona nema klasične suvenire dostupne svima, poput razglednica, pa je za početak pokrenuo taj posao. Upravo ga je fotografiranje za razglednice u Teheranu spojilo sa suprugom Faribom, a s kojom danas živi u Esfahanu, gdje i radi kao konzultant na razvojnim projektima u turizmu i kao privatni turistički vodič za strane posjetitelje, prvenstveno one iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Ivan Đogić u knjizi, koju je napisao u selu Faribina djeda u vrijeme prvog lockdowna, piše o vlastitom iskustvu života u Iranu, kulturološkim i razlikama u mentalitetu, beskrajnoj administraciji, bogatoj i zanimljivoj povijesti i zemljopisu, životu pod sankcijama i restriktivnim pravilima.

Uz te teme publiku je najviše zanimalo kako ga je prihvatila Faribina obitelj, kako se priviknuo na hranu i mentalitet, ali i dolazi li često u Hrvatsku.
Ivan Đogić u odgovoru je naglasio kako ga je Faribina obitelj krasno prihvatila, te kako nije imao nikakav pritisak tradicije. Za hranu je istaknuo kako je mediteranska, lagana, te kako mu nije teško palo privikavanje, no, ipak, često kuša i naše delicije, a u istima uživa i njegova „nova“ obitelj.
Na kraju je zaključio kako je „život u Iranu dovoljno različit od onog u Hrvatskoj da svaki dan bude vrlo zanimljiv“, a što mu je cilj da vide i drugi posjetitelji u toj zemlji.

Događaju je, uz ostale goste, nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.