Gala baletna večer – 25 godina baleta u Kutini

Balet Pučkog otvorenog učilišta Kutina svečanom Gala večeri obilježio je 25 godina svoga rada u Kutini. Dvodnevne izvedbe održane su na zahtjev publike koja je oba dana ispunila dvoranu Doma kulture u Kutini.
 

Baletna predstava bila je prilika da se i kroz najave prisjete samih početaka rada kada je umirovljena balerina HNK Zagreb u Kutini prvi puta okupila buduće balerine.  

 Profesionalna balerina Vesna Kovačević plešući balet obišla je cijeli svijet i plesala u najpoznatijim baletnim predstavama a svoje je znanje prenijela na kutinske balerine i zarazila ih ljubavlju prema baletu.

Njezina učenica Tessa Uroić danas ne samo da pleše kao glavna solistica kutinskog baleta sa svojim partnerom Vanjom Škurićem nego i potpisuje koreografije što je i za njezinu mentoricu značajno priznanje. Kutinske su balerine plesale 29 koreografija iz 7 klasičnih baleta, u čak 130 prekrasnih kazališnih kostima.


 Publika u Kutini imala je priliku vidjeti najljepše izvedbe cjelovečernjih baleta koje su imali priliku gledati tijekom proteklih 25 godina, kao i koreografije za koje su balerine nagrađene na brojnim plesnim natjecanjima.
 

U ovoj svečanoj večeri publika je vidjela presjek i bogatstvo baletne umjetnosti kroz pet koreografskih blokova: od folklornih elemenata i suvremenog koraka u plesovima hrvatskog nacionalnog baleta Đavo u selu, do eteričnih bijelih baleta Giselle i Labuđe jezero, komičnog baleta Coppélia, karakternih plesova iz baleta Don Quijote, te orijentalnog utjecaja u romantičnom baletu Bajadera. Večer su balerine zatvorile koreografijama iz najpopularnijeg klasičnog baleta – Orašar.

 Gala baletna večer posvećena je svim bivšim, sadašnjim i budućim balerinama kutinskoga baleta, te prikazuje dugogodišnji trud, rad i posvećenost baletnoj umjetnosti.

Za svoj trud zajedno s voditeljicom Vesnom Kovačević balerine su nagrađene dugotrajnim pljeskom, a u ime Grada Kutine predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes svima je čestitao na uspješnoj predstavi u čast 25 godina baleta u Kutini.