12. folklorni susreti -“Banova u srcu”

U organizaciji KUD-a „Banova Jaruga“ u Društvenom domu istoimenog mjesta 5. lipnja održana je manifestacija „Banova u srcu“.

Cilj manifestacije, kako je rekla predsjednica društva Lidija Balaško, okupljanje je tradicije s granice Moslavine i Slavonije, ali i šire, te prikazivanje njihove narodne pjesme i ruha. Na ovoj 12. manifestaciji tako su se uz domaćine, dječju i odraslu folklornu skupinu KUD-a „Banova Jaruga“ predstavili i KUD Repušnica, Matica Slovačka Međurić, KUD Seljačka sloga Prekopakra, Češka beseda Lipovljani, Češka beseda Međurić, KUD „Mijo Stuparić“ Velika Ludina, Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, KUD Šćitarjevo i KUD Šartovac.

Nakon zahvale brojnim folklorašima na bogatom je i raznovrsnom programu, predsjednica KUD-a zahvalila i pokroviteljima, Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Kutini, Turističkoj zajednici Grada Kutine te Gradskog saveza KUD-ova Kutina.

U ime Grada Kutine riječima podrške obratio se predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes koji je pohvalio sve sudionike priredbe na njegovanju tradicije i baštine, što Grad Kutina uvijek nastoji podržati.

12. manifestaciju „Banova u srcu“ otvorila je predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i izaslanica župana Ivanka Roksandić. Tom prilikom zahvalila je svi izvođačima na ustrajnosti u radu koji rezultira izvrsnim nastupima i manifestacijama nakon dvogodišnjeg otežanog djelovanja. „Vaš trud i vaše ulaganje u očuvanje baštine, u očuvanje kulturnog stvaralaštva vaših mjesta itekako je važno.“ – naglasila je.

Uz njih, među brojnim uvaženim gostima bila je i predstavnica TZ Grada Kutine Tena Katić, predsjednik Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine Darko Preglej sa suradnicima, te voditeljica KUD-a domaćina Slavica Moslavac.

Na kraju dodajmo i kako je zanimljive najava nastupa i ove godine osmislila prof. Sanja Rašo Čar, a maleni su ih voditelji dinamičnim nastupom izvrsno prezentirali na sceni, što je mnogobrojna publika, baš kao i sve nastupe, nagradila velikim pljeskom.