Župan s obrtnicima tradicijskih i umjetničkih obrta i dobitnicima nagrada “Suncokret ruralnog turizma”

Župan Ivan Celjak se u petak, 27. svibnja 2022. godine, u Čigoču se susreo s obrtnicima koji su dobili potpore „Tradicijski i umjetnički obrti“ za 2022. godinu i dobitnicima nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.

Bespovratnu potporu za razvoj svog poslovanja dobilo je 32 obrtnika, istaknuo je župan: “Sisačko-moslavačka županija u Proračunu je izdvojila 200.000 kuna kojima pomažemo umjetničkim i tradicijskim obrtnicama i obrtnicima. To su ljudi koji imaju posebne vještine i sposobnosti, ali i umijeće potrebno za bavljenje tom vrstom posla. Sisačko-moslavačka županija će i u budućnosti podržavati umjetničke i tradicijske obrte u kontekstu razvoja gospodarstva na području županije.”

Jedna od dobitnica potpore je Veronika Vuković iz Banove Jaruge: “Bavimo se prvenstveno šivanjem odjeće za spavanje za žene. Ova potpora svakako znači. Sad će se uvesti euro tako da ćemo tu morati uvesti neke promjene. Pokrit ćemo i neke stalne troškove. Svaka pomoć itekako dobro dođe!”

Događaju je prisustvovala i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ Dijana Katica, koja je pojasnila značaj nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“: “To je jedinstvena nagrada u Hrvatskoj, a i šire, vezana za ruralni turizam, a dodjeljuje se u osam kategorija najboljim programima, projekatima ili aktivnostima kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.“

Podjetimo, ove godine bilo je 138 kandidata iz cijele Hrvatske, 14 iz SMŽ, od toga su četvero nagrađeni.

U kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija“ Posebno priznanje za očuvanje tradicije u ruralnom prostoru osvojila je Klet Romić  iz Kutinske Slatine, u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih marketinških oznaka“ BRONČANU POVELJU su osvojila Vina Glavica, a u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ BRONČANU POVELJU osvojila je Etnozbirka Škofač iz Letovanića, dok je Posebno priznanje za promociju kulturne baštine u ruralnom turizmu – Turistički spot „Letovanić – selo pokraj Kupe“ osvojila Turistička zajednica općine Lekenik.

Dijana Katica tom je prigodom čestitala laureatima, ali i kreatoru dobitnika nagrade Valentinu Valentu iz Petrinje, a čestitkama se pridružio i župan Ivan Celjak.