Učenici nižih razreda OŠ Banova Jaruga posjetili PP i PPP Kutina

U Policijskoj postaji Kutina i Postaji prometne policije Kutina policijski su 6. svibnja službenici održali prezentacije na temu „Sigurno u prometu“ i „Mogu ako hoću“ učenicima nižih razreda Osnovne škole Banova Jaruga te Područnih škola Jamarica, Janja Lipa, Međurić i Zbjegovača. U edukaciji je u dvije grupe sudjelovalo 68 učenika te 9 učiteljica.
Učenicima je prezentirano kako da prepoznaju policajca u uniformi, ali i onoga u civilu te su upoznati s poslovima koje obavlja policajac.
Djeca su obišla prostorije Policijske postaje, a najzanimljivija im je bila prostorija za zadržavanja te su učenici sami navodili primjere lošeg ponašanja zbog kojeg se može završiti u prostorijama za zadržavanje.
Prezentirana su im osnovna pravila prometovanja pješaka (način i mjesta prelaženja kolnika, značenje pješačkog prijelaza, mjesta koja su namijenjena za kretanje pješaka, kao i ona koja nisu namijenjena za pješake, značenje prometnih svjetala za pješake i vozače), način prevoženja djece u i na vozilima kao i mjesta koja nisu namijenjena za igru djece. Djeca su se aktivno uključivala u razgovor odgovarajući na postavljana pitanja, ali i postavljajući pitanja policijskim službenicima.

Pokazana su im službena vozila koja koristi policija tijekom obavljanja svojih redovnih zadaća (policijski motor, službeno vozilo – „presretač“ i tzv. „marica), a najveću pažnju privukli su im službeni motori i „marica“.
S učenicima je provedena kratka vježba sigurnog prelaska kolnika preko pješačkog prijelaza. Upoznata su s telefonskim brojevima svih žurnih služni, kao i univerzalnim brojem za sve hitne situacije 112. Upućeni su im savjeti kako sigurno sudjelovati u prometu te kako se ponašati u situacijama s nepoznatim ljudima.

Policijski službenici djeci su predstavljeni kao prijatelji i osobe kojima se mogu obratiti za pomoć.