U prošloj godini vatrogasci s područja naše županije odradili više od 20 tisuća intervencija

Malo je ljudi spremno žrtvovati svoje slobodno vrijeme i biti odvojeno od obitelji, kako bi pružili nešto zajednici. Vatrogasci to rade kontinuirano, oni su uvijek tu i nikad ništa ne traže zauzvrat. Vatrogasac ne može biti svatko. Važno je ovo istaknuti povodom Međunarodnog dana vatrogasaca koji se obilježio 4. svibnja, na blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.  U Hrvatskoj se, upravo u ovom mjesecu, obilježava stoga i Mjesec zaštite od požara.

Podsjetimo kako je dan nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio našu županiju, dakle tijekom 30. prosinca 2020., uz oko 400 vatrogasaca Sisačko-moslavačke županije, bilo, na ovom području,  angažirano više od 410 vatrogasaca sa 115 vatrogasnih vozila iz 17 drugih vatrogasnih zajednica županija.

„Tijekom prošle godine, a posebice u prvih šest mjeseci, upravo zbog tog nemilog događaja bilo je preko 20 tisuća intervencija te su naši vatrogasci pokazali veliko srce na terenu. Također, bilo je i nešto požara, no, sve je odrađeno na visokoj razini.“ – rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Mijo Brlečić.

Ova je godina također započela aktivno, s požarima otvorenog prostora. „Tijekom onog sušnog perioda dnevno smo znali imati oko 20-ak požara otvorenog prostora, no, sve se odradilo kako treba. Zahvaljujem im stoga na svemu što čine i neka ih čuva naš zaštitnik sv. Florijan“ – istaknuo je Brlečić.

Kako bi i dalje naši vatrogasci bili efikasni, u protekle dvije godine za Vatrogasnu zajednicu SMŽ nabavljena su četiri velika vozila, 13 kombi vozila, dva pick up vozila, a vatrogasci su opremljeni donacijama iz Njemačke, općenito je to rezultat i povećanog izdvajanja sredstava za vatrogastvo, napomenuo je Brlečić.

„Iz Fonda solidarnosti svi vatrogasci koji su sudjelovali na uklanjanju posljedica od potresa imaju 82 milijuna kuna te je to dobra prilika da nabavimo opremu koja nam je nedostajala po društvima, a kako bi bili što spremniji i što opremljeniji.“ – zaključio je.  

Vatrogasna zajednica SMŽ ima 147 članica koju čine četiri Javne vatrogasne postrojbe, 141 Dobrovoljno vatrogasno društvo te dvije  profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu.