Povodom Svjetskog dana pčela u Knjižnici i čitaonici Popovača održano prigodno predavanje

U Knjižnici i čitaonici Popovača povodom Svjetskog dana pčela održano je predavanje o pčelama i njihovim proizvodima.

Ravnateljica Ivana Vlašić uvodno je pozdravila sve prisutne te zahvalila predstavnicima Pčelarske udruge „Lipa“ na svemu što čine kako ne bi ostali bez najvažnijih oprašivača – pčela, te kako bi se hranili zdravije.

Kako je istaknuo predavač Dražen Kocet, koji je prije nekoliko dana izabran i za predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza,  cilj Svjetskog dana pčela koji se diljem svijeta obilježava 20. svibnja je ojačati mjere usmjerene na zaštitu pčela i drugih oprašivača, što bi značajno pridonijelo rješavanju problema povezanih s globalnom opskrbom hranom. Budući da svi ovisimo o pčelama, presudno je stoga pratiti smanjenje njihove brojnosti i zaustaviti gubitak biološke raznolikosti.

U zanimljivom predavanju okupljeni su se tako mogli upoznati s izgledom i razvojem pčele, njihovim životnim navikama, ali i njihovim neprijateljima te bolestima. Riječi je bilo i o proizvodnji i svojstvima meda te ostalih pčelinjih proizvoda, ali i o njihovoj financijskoj isplativosti.

Na samom kraju Kocet je zaključio i okupljenima poručio kako je  pčele i druge oprašivače potrebno zaštititi,  održavati i obnavljati njihova staništa, kontrolirati korištenje pesticida, ali i međusobno komunicirati, što je ponekad i ključno pri rješavanju problema poput velikog pomora pčela u Međimurju.