Počela priključenja kućanstava na nove vodovode i odvodnju u projektu Aglomeracija Kutina

U okviru projekta Aglomeracija Kutina počela su prva priključenja domaćinstava na novu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Priključak na vodoopskrbnu mrežu građani će plaćati od 300 do 400 kn. Rekao je to mr. Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o. koja je nositelj EU projekta Aglomeracija Kutina na sastanku sa svim predsjednicima Mjesnih odbora na području Grada Kutine.
Predstavnici Mjesnih odbora izrazili su zadovoljstvo najavom početka priključenja, jer će domaćinstva u mnogim naseljima po prvi put imati mogućnost priključenja na gradsku vodovodnu mrežu.
U razgovoru s predstavnicima Grada Kutine, izvođača radova i nositelja projeksta s predstavnicima Mjesnih odbora predstavljen je dosadašnji tijek radova te planovi za naredno razdoblje. Razgovaralo se i o poteškoćama i problemima koji se pojavljuju te je izražena obostrano razumijevanje i želja da se te poteškoće riješavanju suradnjom i zajedničkim aktivnostima.
Mijo Šepak zahvalio je građanima na razumijevanju i strpljenju zbog otežanog odvijanja prometa i ostalih poteškoća s kojima se susreću građani uslijed izvođenja radova te je pozvao građane na daljnju suradnju, jer svaka dobronamjerna kritika i svaki prijedlog bit će uvaženi i razmotreni kako bi projekt ostvario ciljeve na dobrobit svih građana.
U projektu Aglomeracija Kutina bit će izgrađeno ili rekonstruirano više od 130 km mreže javne vodoopskrbe i odvodnje u 17 kutinskih naselja.
Mijo Šepak je izvijestio kako je s 31. ožujkom izvršenost radova u projektu iznosila više od 50%. „Na sastanku s predsjednicima mjesnih odbora želimo u jednom interaktivnom dijalogu komunicirati o predstojećim, ali i budućim radovima. Trenutno ulazimo u klimatološki najpovoljniji dio godine što se tiče samih radova, te očekujemo izniman napredak u radovima u sljedećih par mjeseci. Veličina ovog projekta nosi određene izazove i zahtijeva određenu strpljivost te još jednom zahvaljujem svim građanima na strpljenju i razumijevanju.“
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić dodao je ako je „najveća vrijednost projekta je u tome što će naša prigradska naselja dobiti vodovod koji su dugo čekali, ali i odvodnju. Uz to će se zamijeniti dotrajale instalacije na način da će se proširiti kapacitet tih istih instalacija, izgradit će se novi Uređaj za kondicioniranje vode Ravnik II te će se izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadne vode (UPOV) u Kutini. Dovršetkom Aglomeracije Kutina imat ćemo zaokruženi i kvalitetan sustav odvodnje i vodovoda. U samom mjestu Kutina izvode se radovi u 20-ak ulica što iziskuje iznimno strpljenje naših sugrađana na čemu sam im svima zahvalan“, rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.
U projektu je do sada nabavljena i isporučena sva oprema planirana u projektu te su održani su tehnički pregledi na dionici – Ilova Gojlo, gradi se i pogon za kondicioniranje vode u Ravniku.
Za Projektiranje, izgradnju i pokusni rad Uređaja za pročištćavanje otpadnih voda, anaerobnu digestiju mulja, kogeneracijsko postrojenje i solarno sušenje mulja, čeka se donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg izvođača.
Ukupna je vrijednost projekta Aglomeracija Kutina gotovo 500 milijuna kuna. Izgradit će se skoro 50 km nove vodovodne mreže i 34 km nove kanalizacijske mreže. Rekonstruirat će se 29 km vodovodne i 13 km kanalizacijske mreže.
Izgradnjom nove mreže mogućnost priključenja na sustav javnog vodovoda dobit će 4.838 stanovnika prigradskih naselja koji tekuću pitku vodu nemaju, a mogućnost priključenja na sustav javne odvodnje dobit će 4.376 stanovnika koji trenutno koriste septičke jame.