„Oj, curice mila moja“ – uz prigodnu reviju i glazbeni program promovirana djela Slavice Moslavac

U organizaciji Turističke zajednice Grada Popovače u prostoru tamošnjeg Doma kulture u Popovači u četvrtak 12. svibnja održan je program imena „Oj, curice mila moja“ tijekom kojeg su promovirana brojna novija izdanja Slavice Moslavac među kojima je i njezino kapitalno djelo „Etnografskih zapisa po Moslavini i širem zavičaju“.

U svom osvrtu, jedna od pet recenzenata tog povijesno značajnog djela, Božica Brkan, koja je i nazočila ovom događaju, naglasila je važnost velikog djela koji na gotovo 340 krasno uređenih stranica, stručno i zanimljivo napisanoga i ilustriranoga teksta, prikazuje sve aspekte života u moslavačkom i susjednim krajevima. Naime, upravo ovo kapitalno djelo, ujedinilo je sve što je autorica radila tijekom 40-godišnjeg rada u Muzeju Moslavine Kutina, ali i ono što je nastavila i u mirovini.

„Ovaj spomenar, album i povijesni dokument o nedavnoj prošlosti podsjeća istovremeno i na mnoge projekte u kojima smo uživali, ali i na teme koje bi, da ih Slavica nije ovjekovječila, bili zauvijek izgubljeni. Rado sam o izložbama, katalozima koji su ih pratili i sličnim Slavičinim uracima pisala pripominjući, pa i naslovljavajući tekstove nomen omen est. Moslavac, naime! Hvala Slavici što nam zavičaj održava tako živim i što je u kratko vrijeme ostvarila ovu, po mojemu, svoju po svemu dosad najbolju knjigu.“ – rekla je Božica Brkan predstavljajući ovo djelo i njegovu autoricu.

Slavica Moslavac, upravo je svojoj prijateljici Božici zahvalila jer je ustrajala da do ovog djela i dođe, a zahvale je uputila i brojnim donatorima i sponzorima, istaknuvši posebno Grad Popovaču, Turističku zajednicu Grada Popovače te SELK, odnosno obitelj Brkić, koji ju redovito prate i koji su zaslužni za objavu svih novijih djela. Tom prigodom publici je pobliže predstavila i „Uskrs koke crnke“, „Baštinu okom umjetnika“, „Tradiciju i umjetnost“, „Banovu u srcu“, „Čuvare baštine“, pjesmaricu „Ćeri mila“, te „Zvijezdu sjajna usred Moslavine“, jednu od, kako je u šali rekla, „najpopularnijih i najčitanijih izdanja u vrijeme pandemije“. Upravo je naziv tog djela povezala i s administrativno podijeljenom Moslavinom koja u posljednje vrijeme, putem brojnih projekata, ali i u kulturnom smislu, pokazuje sve veću ujedinjenost.

Promociju je pratila revija narodnih nošnji folkloraša iz Gornje Jelenske, Velike Ludine, Strušca, Osekova, Potoka i Volodera. Oni su u raznovrsnim primjercima bogatog moslavačkog ruha mnogobrojnoj publici pobliže prikazali samo djelić onoga što je Slavica Moslavac tijekom dugogodišnjeg rada istraživala i zapisala.  U glazbenom dijelu program je bio oplemenjen nastupima Vokalnog sastava Rusalke te Pjevačka skupina OŠ Popovača „Jelenke“ koje je pratio ravnatelj Dražen Mlakar.

Događaj su, među brojnima, uveličali i predstavnici Grada te gradske Turističke zajednice, a zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić zahvalio je Slavici Moslavac na svemu što čini kako bi našu baštinu sačuvala ali i promovirala, a posebice je iskazao zahvalnost zbog bogatog opusa njezinih djela koja su vezana i uz Škrlet koji se u ovom kraju njeguje. „Ovaj događaj, a posebice revija narodnih nošnji, je svakako nešto čime se trebamo ponositi i drago mi je da se mladi ljudi u to uključuju. Folklor i sve ono što ide uz njega na području našeg Grada sigurno ima svijetlu budućnost.“ – rekao je Miklaužić.

Prigodnim poklonima Slavici Moslavac na samom su kraju zahvalili predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec te voditeljica Turističke zajednice Ksenija Tomac Špoljarić.