Održano 29. Proljeće u Popovači

29. godinu zaredom u organizaciji Tamburaškog orkestra „Ratimir Joža Prosoli“, uz pomoć Grada i Turističke zajednice Grada Popovače te Sisačko-moslavačke županije, održana je poznata manifestacije „Proljeće u Popovači“. Povod je to bio za proslavu 30. obljetnice uspješnog rada ovog nagrađivanog orkestra. Predsjednik Saša Bočkor zahvalio je stoga svim aktivnim i podupirućim članovima, ali i lokalnoj zajednici koja ih redovito podržava u njihovim aktivnostima, a zbog kojih uspješno djeluju već puna tri desetljeća.

„Odmah nakon prve godine djelovanja mi smo ušli u projekt „Proljeće u Popovači“. Riječ je hvalevrijednom događaju koji vjerujem da znači puno mlađoj djeci, ali i ostalih građanima Popovače i okolice, a ponajviše iz kulturnog aspekta.“ – rekao je Bočkor.

Tijekom trodnevne manifestacije koja se odvijala od 19. do 21. svibnja publika je uživala tamburaškoj glazbi, te dječjim izvedbama zabavnog i folklornog izričaja.

Tijekom prve večeri publici su, pored domaćina, njihovih solista i pjevačkih zborova OŠ Popovača, dobru glazbu podarili i gostujući izvođači- TO „Janko Stjepušin“ Martinska Ves te TO „Ivan Goran Kovačić“ i pjevački zbor OŠ Braće Ribar iz Siska.

Domaćini su se tom prigodom predstavili publici dobro znanim pjesmama, a događaj je uveličao i film o presjeku 30-godišnjeg rada. Prilika je to bila da se vodstvo zahvali voditelju i dirigentu Draženu Mlakaru bez čije upornosti i znanja orkestra danas vjerojatno ne bi bilo. „Pa 30 godina je puno, ali i malo. Kada bi čovjek imao tri života onda bi to bilo malo. No, u ovih 30 godina mogu reći kako je iza nas stvarno jedan bogati umjetnički opus koji ostaje ovome gradu. S mladima je uvijek lijepo raditi, nikada to ne može biti teško, to je jedan poseban doživljaj koji nas, ljude koji radimo u prosvjeti, ispunjava.“ – istaknuo je Mlakar.

Na ovom jubileju čestitala im je i predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga i izaslanica župana Ivanka Roksandić: „Nakon dvije godine zastoja u kulturnom stvaralaštvu, a poglavito u kulturnom amaterizmu, ponovno se budimo i vjerujem da će ovaj popovački Tamburaški orkestar koji je poznat diljem lijepe naše, koji je imao niz uspjeha, ponovno vratiti svoju slavu i svečano proslaviti 30. godišnjicu postojanja.“

Tijekom druge večeri održan je Dječji karaoke show u sklopu kojeg se publici predstavilo 15-ak zanimljivih izvođača, a najbolji su prigodno i nagrađeni. Prema ocjenama stručnog povjerenstva treće mjesto pripalo je Jeleni Bilandžić, drugo Emi Kocet, a pobjedu je odnijela Karla Miloš.

Treće večeri održali su se nastupi dječjih folklornih skupina, a publici su se predstavili KUD „Jelenčanka“, KUD „Mijo Stuparić“, KUD „Moslavec“, KUD „Moslavka“, KUD „Potočanka“ i KUD „Stružec“, a potom je izvedbom duhovnih pjesama večer uveličao i nastup Zbora mladih „Antunova srca“ iz Župe Voloder, dok je kraj manifestacije obilježio glazbeni program grupe „DO TU“.

Po završetku manifestacije gradonačelnik Popovače Josip Mišković zahvalio je organizatorima te sudionicima u programu na svemu što čine za očuvanje tradicijske glazbe, pjesama, plesova i običaja moslavačkog kraja, ali i za zabavne sadržaje kojima se ovoj manifestaciji daje na vrijednosti.

Raznolikost programa s turističkog gledišta pohvalio je i zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić. „Ovaj nam događaj aktivira najviše naše najmlađe članove društva, a upravo je to i najvažnije budući da ih spaja s djecom i mladima njihove dobe, a s kojima dijele i interese. Upravo to omogućuje da i oni putuju, ali i natječu se na brojnim natjecanjima, baš kao što to čine i naši gosti, a koji su u Popovaču uvijek dobrodošli.“  

Upravo tu šarolikost programa pohvalili su i građani Popovače te šire okolice, a što je zapravo i dobar poticaj za organizatore koji u tu priču ulažu silan trud iznimno veseli.

Budući da od 1994. godine, kada je prvi put održana ova kulturna priredba, nije izgubljena čarolija i privlačnost kako izvođačima tako i posjetiteljima, sljedeće, jubilarne 30-e godine, možemo očekivati još bogatiji program za koji su pripreme već počele.