Obnova prometnica na području Sisačko-moslavačke županije

Nakon što je sredinom prošlog mjeseca ravnatelj Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije potpisao s čelnicima jedinica lokalne samouprave ugovore o ovogodišnjem zajedničkom financiranju izvanrednog održavanja kilometara županijskih i lokalnih cesta u omjeru 50:50 posto, određeni radovi već su završeni.

To je razlog da se osvrnemo na tijek i vrijednost ovogodišnjih radova, a o čemu je više rekao ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina: „Završili smo radove na području općina Donji Kukuruzari i Lipovljani. Pri završetku su radovi u Martinskoj Vesi i na području Kutine. U tijeku su radovi na područjima općina Sunja, Dvor, a krećemo s radovima na području Grada Petrinje, Grada Gline i općine Lekenik.  Na području Grada Popovače završen je natječaj, izabran je izvođač te će radovi uskoro krenuti. Otprilike, ove godine ćemo zajedno sa gradovima i općinama te uz pomoć sredstava Fonda solidarnosti u obnovu prometne infrastrukture uložiti oko 75 milijuna kuna.“

Od spomenutih 75 milijuna kuna vrijedi reći kako su sredstva ŽUC-a i jedinica lokalne samouprave 40 milijuna kuna.

Ona se konkretno ulažu u ceste na području Moslavine, pa će se tako na području Grada Kutine završiti obnova 1,8 km ceste od Ilove prema Gojlu, ukupne vrijednosti oko 1 mln kn, a na području Grada Popovače uskoro će započeti obnova po 1 km ceste na dionici Ciglenica – Gornja Gračenica, te na dionici Stružec – Osekovo, ukupne vrijednosti oko 2 milijuna kuna.

Na području Općine Velika Ludina u obnovi prometnice od Male Ludine do Mustafine Klade ukupne dužine 9,2km uz ŽUC i Općinu, od kojih svaka strana odvaja po jedan milijun kuna u ovoj i po jedan milijun kuna u sljedećoj godini, 6 milijuna kuna u dvogodišnjem razdoblju izdvojit će se iz Državnog proračuna putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Prvi radovi na proširenju trebali bi početi tijekom ovog ljeta, a sredinom sljedeće godine ovaj bi projekt trebao biti u potpunosti završen.