Obilazak “Kuće meda”

U sklopu prošlogodišnje manifestacije Dani meda u Popovači Grad Popovača Udruzi pčelara „Lipa“ za provedbu projekta „Kuća meda“,na korištenje je ustupio tradicijski građenu nekretninu u središtu naselja Stružec. Nekoliko mjeseci kasnije, obje strane zadovoljne su napretkom projekta, a uskoro bi trebali započeti i značajniji radovi vezani uz uređenje prostora.

Kako bi se dogovorio plan aktivnosti, gradonačelnik Josip Mišković sa svojim je zamjenikom u pratnji predsjednika pčelarske udruge Drage Plaščara posjetio spomenutu lokaciju. „U razdoblju koje je pred nama planiramo urediti kuću i okućnicu kako bi one poslužile svrsi. Prije svega cilj nam je riješiti infrastrukturne potrebe, tj.vodu, rekonstrukciju plinske mreže, ugradnju centralnog grijanja, a potom i uređenje prostora kako bi on bio prikladan za rad same udruge. Također, cilj nam je i zaštiti ovaj objekt od daljnjeg propadanja, dakle, potrebno je urediti krovište te izmijeniti stolariju.“ – rekao je gradonačelnik.

Potražnja za objektom bila je višegodišnja, ali na kraju i zadovoljavajuća za Udrugu „Lipa“, istaknuo je predsjednik Drago Plaščar posebno zahvalivši Gradu i gradonačelniku na prepoznavanju njihovog aktivnog rada i vrednovanju postignutih uspješnih rezultata: „Želja nam je da naši ovogodišnji 11. Dani meda koje planiramo u listopadu budu u ovom prostoru. Tu bi se dakle održao dio aktivnosti, odnosno edukacija za učenike osnovnih škola. Inače smo to činili po školama, ali sada bi učenike 4. razreda ugostili ovdje kako bi na jednom mjestu sve o čemu mi pričamo mogli i vidjeti. Cilj nam je prostor štale pretvoriti u Muzej pčelarstva, dok bi u podrum smjestili punionu meda i druge sadržaje vezane uz aktivnosti proizvodnje meda. Također, u dvorištu planiramo postaviti i edukativne table o medonosnom bilju kojeg na ovom području je zaista mnogo. Stružec je, što se tiče nas pčelara, jako dobro mjesto za medenje te mnogi upravo u ovom naselju i okolici imaju smještene svoje pčelinjake.“

Kuća je smještena u neposrednoj blizini Parka prirode Lonjsko polje, na lokaciji koja je zanimljiva i turistima, te je to njezina dodatna vrijednost.  Kako nam ističu gradonačelnik i predsjednik udruge, preostaje im samo dočekati uređenje i prve goste, jer domaćina, sudeći prema sve većem broju pčelara na popovačkom području, zasigurno će biti.

Ovaj susret bio je i prilika da se vodstvo Grada upozna s trenutnom situacijom u pčelarstvu. Kako je napomenuo Drago Plaščar, ona je nakon tri loše godine napokon započela dobro te se pčelari nadaju kako će se i u daljnjem tijeku sezone situacija dobro razvijati. Veseli ih stoga što će Grad Popovača i dalje za njihove potrebe odvajati potpore u iznosu do 20 kuna po košnici, jer s obzirom na određena poskupljenja u proizvodnji taj će im iznos dobro doći.