Izložba i festival vina MoslaVina 2022.

Izložba vina i festival vina MoslaVina nakon dvije godine stanke zbog pandemije uspješno se vratila na vinsku scenu Hrvatske i dala novi zamah promociji izvornih sorti vina Hrvatske, osobito izvorni sorti vina iz Moslavine Škrleta. Naglasio je to na otvorenju kutinske izložbe Krešimir Lenić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić Kutina“, koja je prvu izložbu vina u Kutini organizirala prije gotovo 30 godina, a potom pokrenula i klonsku selekciju Škrleta. Od tada izložba je dala veliki doprinos unapređenju kvalitete vina, vinske kulture te promocije vina Škrlet, koji je danas postao simbol i prepoznatljivost Kutine i Mosalvine. Tako se i najbolje ocijenjeni uzorak Škrleta proglašava šampionom izložbe, a ove je godine to Škrlet Vinarije Mikša iz Rpeušnice.
28. izlobu MoslaVina uz Udrugu vinogradara organizirala je Turistička zajednica Grada Kutine uz potporu Grada Kutine. Krešimir Lenić, predsjednik Udruge posenob je istaknuo kako je na izložbi bilo zastupljeno 189 uzoraka vina, od čega su 62 uzorka autohtonih sorti, među kojima je najzastupljeniji bio Škrlet sa 42 uzorka. „Škrlet je na pravom putu kao izvrsna sorta koja ponovo potvrđuje isplativost ulaganja u njegovu revitalizaciju, pčuvanje i daljnje njegovanje.“, istsaknuo je Krešimir Lenić.

Krešimir Lenić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine “Lujo Miklaužić” kUTINA

Škrlet Vinarije Mikša kao najbolje ocijenjeni Škrlet proglašen je šampionom izložbe. Najbolje ocijenjeni uzorak na izložbi je uzorak vina Trnjak vinarije Agro Boba iz Vrgorca. Najbolji uzorak ostalih sorti je vino Manzoni bijeli Ivana Lušičića. Njabolje ocijenjeni vino mješavine sorti je vino Dunja Vinarije Miklaužić. Najbolje ocijenjeni pjenušac je LaRita Kleti Romić. Najbolje ocijenjena etiketa je Grk vinara Ante Gregurevića.

     Na izložbi MoslaVina 2022. dodijeljeno je 26 zlatnih medalja, 90 srebrnih i 50 srebrnih.

     Vinogradarima i vinarima te organizatorima izložbe čestitao je i zahvalio Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine. „Ponosimo se Škrletom koji ima važnu ulogu u promociji Kutine i Moslavine.“, naglasio je Zlatko Babić i rekao kako će grad Kutina i dalje podupirati vinogradare, vinare i izložbu MoslaVina.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

„Izvornost je nešto po čemu je Hrvatska prepoznatljiva u svijetu i zato je ova izložba i trud i napredak hrvatskih vinara od velike važnosti.“, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivredu. U čestitci vinogradarima i organizatorima naglasio je kako veseli činjenica što Škrlet nastavlja potvrđivati svoju kvalitetzu što je potvrda stalnog učenja, truda i vrijednog rada vinogradara iz Moslavine.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH

Uz izložbu i festival vina MoslaVina 2022. na Trgu dr. Franje Tuđmana i okolnim vinarima organiziran je sadržajan prateći program stručnih predavanja, vinskih radionica i degustacija. Tako su predstavljeni svi moslavački vinari i mikrotoponimija moslavačkog vinogradarstva.

U zabavnom dijelu programa predstavljeno je sljubljivanje moslavačkih vina i hrane, održana je koktel večer sa Škrletom šampionom izložbe.

Na kraju izložbe i festivala vina Moslvina koncert na središnjem gradskom trgu u Kutini izveo je Gibonni.