70 godina Udruge pčelara Metvica Kutina

Prošla 2021. godina bila je najlošija medna godina u posljednjih 30 godina. Ova godina za pčelare je dobro počela, pčele se lijepo roje, nema pomora pčela na širem kutinskom području i pčelinja paša je izdašna. Rečeno je to na Skupštini Udruge pčelara Metvica Kutina na kojoj je obilježeno i 70 godina rada Udruge. .
Predsjednik Udruge Igor Pecko podnio je izvještaj o radu Udruge koja je unatoč ograničenjima uslijed epidemioloških mjera provela sve aktivnosti prema planu i programu rada. Tomislav Potočki, povjerenik pašnog rada članove udruge upoznao je s novinama u pašnom redu i izmjenjenoj proceduri te je pozvao pčelare da se informiraju i prilagode promjenama.
Za novog tajnika Udruge pčelara Metvica Kutina izabran je Bojan Plavšić. Članovi Udruge zahvalili su dosadašnjem tajniku Branku Bazini na predanom radu u proteklih pet godina te na njegovom velikom doprinosu uspješnom radu Udruge.
Simeon Nikić, jedan od najstarijih članova Udruge podsjetio je na 70. obljetnicu udruge pčelara. „1952. godine osnovano je Moslavačko pčelarsko društvo i bio je to početak oranizirano pčelarenja u Kutini. U današnjoj Udruzi okupljamo tek četvrtinu ondašnjeg broja članova, ali ipak smo živi i aktivni.“, istskanuo je Simeno Nikić.
Udruga pčelara Metvica okuplja 74 pčelara koji ukupno imaju 3700 košnica. Udruga će nastaviti s redovnim aktivnostima te će organizirati edukacije i predavanja s ciljem unapređenja pčelarstva i pomoći pčelarima u slučajevima bolesti pčela i ostvarivanja poticaja. Članovi udruge i dalje će redovito sudjelovati u manifestacijama Grada Kutine.
Skupštinu Udruge pčelara Metvica Kutina pozdravili su Damir Bukvić u ime Zajednice pčelara SMŽ te Dražen Kocet, koji se predstavio i kao kandidat za predsjednika Hrvatskog pčelarskog Saveza.
Na kraju skupštine dodijeljena su priznanja pčelarima za 10, 20, 30 i 40 godina rada u Udruzi pčelara Metvica Kutina.