Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine održala Skupštinu

Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine u subotu 9. travnja održala je svoju godišnju izvještajnu Skupštinu.

Kako je istaknuo predsjednik Marijan Gašparec, unatoč pandemiji koronavirusa, u proteklom jednogodišnjem razdoblju,  Udruga je djelovala na unapređenju voćarstva, vinogradarstva, vinarstva, povrtlarstva  i cvjećarstva, te unapređenju gospodarskog, socijalnog i kulturnog položaja poljoprivrednika. „Organizirali smo stručna predavanja, edukativni izlet, manifestaciju „Jabuka crvenika“, te smo obilježili Bartolovo“ – rekao je Gašparec dodavši i kako je Udruga nažalost morala pokretati aktivnosti oko proglašenja elementarnih nepogoda, ali i oko poticaja za male proizvođače voća čija je djelatnost uvelike bila ograničena zbog pandemijskih mjera, ali i zbog elementrarnih nepogoda koje i sve češće pogađaju. 

„U razdoblju pred nama planira se isto, ali na višoj razini, a planira se i nastavak dobre suradnje s lokalnim udrugama te s prijateljskom udrugom iz Marije Bistrice. Također, planiramo i Martinje, a Vincekovo smo održali“ – poručio je Marijan Gašparec.

O situaciji u hrvatskom voćarstvu pričao je i Igor Faltis, predstavnik Hrvatske voćarske zajednice, dok je na važnost prijave šteta nastalih uslijed elementarnih nepogoda voćare i vinogradare podsjetio Vladimir Bohatka, dopredsjednik udruge i predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta nastalih uslijed elementarnih nepogoda na području Općine Velika Ludina. Prilike je bilo i za raspravu o mrazu koji je prije nekoliko dana ostavio vidljive tragove na voću, posebice na najraširenijoj sorti jabuka idared.

Skupštini su nazočili predstavnici Udruge vinogradara Marije Bistrice, a pjesmom su je uveličale članice KUD-a „Mijo Stuparić“.