Obilježavamo Svjetski dan zdravlja

Uz temu “Naš planet, naše zdravlje” obilježavamo ovogodišnji Svjetski dan zdravlja.

Onečišćenje zraka, vode,  zagađenje okoliša,  sve više  otpada te  klimatske promjene  globalni su problemi koji zahtijevaju  dugoročna rješenja.  U jeku COVID-19  pandmije, uz onečišćenost zraka javlja se i porast oboljenja poput astme, karcinoma  te bolesti srca i krvnih žila. Zbog proizvodnje visoko prerađene hrane povećavana je  mogućnost od nastanka raznih kroničnih nezaraznih bolesti.

Jedan od problema vezanih uz globalno zatopljenje je razmnožavanje komaraca koji su prijenosnici zaraznih bolesti, dok  ekstremne vremenske nepogode i nedostatak pitke vode dovode do  nedostatka hrane  i migracija stanovništva.

Osim toga, rezultat sadašnjeg  ekonomskog sustava  je pojava nejednakosti u  društvu vezanih uz raspodjelu prihoda, bogatstva i moći. Još uvijek  preveliki broj ljudi na svijetu živi u siromaštvu te im je također nedostupna zdravstvena zaštita. Cilj je stvoriti društvo koje će biti ekološki održivo i zagovarati jednakost i dobrobit svih stoga je pažnja tijekom ovog dana usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih postupaka kako bismo održali Zemlju i njene stanovnike zdravima.

Uz podjelu edukativnih materijala, u organizaciji Sisačko-moslavačke županije, na 8 lokacija održane su javnozdravstvene akcije. Tim povodom djelatnici Doma zdravlja su u prostoru Doma zdravlja Kutina i Doma zdravlja Popovača zainteresiranim građanima mjerili tlak, razinu šećera u krvi, težinu i visinu, te računali indeks tjelesne mase i savjetovali ih o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.