Mraz na velikoludinskom području

Mraz je i ove godine oštetio voćnjake,  vinograde i povrtlarske kulture na području Općine Velika Ludina stoga je nužno da poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu od ove prirodne nepogode isti prijave Općini.

Obrazac za prijavu nije se mijenjao od prošle godine, a može se pogledati i preuzeti na internetskoj stranici općine www.opcina-vludina.hr, a potom ispunjeni se šalje na mail adresu opcina@ludina.hr. Proizvođači koji u roku od 8 dana ne podnesu prijavu štete neće imati pravo na naknade.

Kako ističe Jasenka Hanžek, proizvođačica jabuke s područja Katoličkog Selišća, temperature nisu bile ekstremno niske, iznosile su oko -2,5 °C, ali su se zadržale od ponoći pa do jutra s nedjelje na ponedjeljak (10./11.04.) tako da su se štete već u ponedjeljak tijekom dana mogle uočiti.

Šteta ovisi o starosti nasada, sortimentu, fenofazi, te o gnojidbi, a sukladno tome višepostotne štete zasigurno će imati manji proizvođači čiji su nasadi stariji, nalaze se na nižim nadmorskim visinama, te nemaju sustav obrane od mraza.

Što se tiče sustava koji se nude na tržištu, najbolji se pokazao tzv.“antifrost” sustav zaštite uz pomoć “kišenja”, a  za koji je potrebna posebna infrastruktura i velike količine vode, što također predstavlja problem na velikoludinskom području.  Naime, prema posljednjim informacijama, višegodišnji plan izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Velika Ludina koji treba obuhvatiti katastarske općine: Ludina, Katoličko Selišće, Vidrenjak i Ruškovica, očito se neće tako brzo realizirati. Kako je bilo ranije istaknuto, investicija je to vrijedna oko 85 milijuna kuna koja se u omjeru financiranja 80 % Hrvatske vode, a 20 % Sisačko-moslavačka županija trebala već završiti, trenutno je stala. „Na temelju istraživanja koje se provodi na samo jednoj lokaciji Hrvatske vode zaključile su kako na ovom području nema dovoljnog dotoka vode, a niti količine oborina nisu garancija za isplativost sustava, te konkretne informacije o nastavku projekta nema“ – izvješteno je na nedavno održanoj Skupštini  mjesne Udruge voćara i vinogradara Moslavine.

Što se tiče jabuka, štete su najuočljivije na najrasprostranjenijoj i najpoznatijoj vrsti, idaredu, a ima ih i na kruškama, trešnjama, šljivama, marelicama i breskvama.

„Procjena prave štete nastale ovom prirodnom nepogodom zasad je teško predvidiva, no, ukoliko se ponove ovako hladne noći, zasigurno će biti još i veća, te će se mali i srednji proizvođači ponovno naći u teškoj situaciji“ – pojasnila je Jasenka Hanžek.