Ministrica poljoprivrede iskazala podršku uzgajivačima hrvatskog hladnokrvnjaka

Miško Šklempe iz Donje Gračenice i sljedeće će četiri godine biti na čelu Središnjeg saveza udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka. Odlučili su to delegati konjogojskih udruga ovoga Saveza na Skupštini koja je u subotu 9. travnja održana u Popovači.  Podršku za rad u novom mandatu iskazali su mu i predstavnici lokalne i regionalne vlasti, ali i sama ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Uzgoj izvorne pasmine konja hrvatskog hladnokrvnjaka, nakon velike krize, u  kojoj je doslovno došlo do spašavanja ove pasmine od izumiranja, krenulo je u  izuzetno pozitivnom smjeru, pokazuju to i statistički podaci koji su prezentirani u izvješću o radu za 2021. godinu.  Dokaz je to da ovaj Savez dobro radi svoj posao, te da će uz nove programe i projekte koje planira provoditi od ove godine, od ugroze spasiti ovu autohtonu pasminu.

„Na teritoriju Republike Hrvatske imamo 1260 uzgajivača te imamo oko 9735 grla i vjerujem da ćemo u ovoj godini premašiti brojku od 10 tisuća. Broj raste i to nas veseli, raste i na području naše Sisačko-moslavačke županije koja je i dalje najjača, ne samo kada govorimo o broju grla hrvatskog hladnokrvnjaka već i kada govorimo o ukupnom broju konja. Dosta se sad i mladih uključilo u ovaj uzgoj tako da to je ono što nas veseli.“ – izvijestio je Miško Šklempe.

Savez neprekidno u Popovači radi već 19 godina, a iako je riječ o manjem središtu, uzgajivači iz cijele zemlje zadovoljni su ovom sredinom zbog prometne povezanosti, ali i drugih pogodnosti koje ona nudi. Također, važna je tu i podrška koju Savez redovito uživa od Grada Popovače, a uživaju ju i konjogojci.

Skupštini je stoga u svoje ime, te u ime svojeg zamjenika Lovre Miklaužića i predsjednika Gradskog vijeća Saše Jagarčeca pozdravio gradonačelnik Josip Mišković. „Zadržali smo ono što smo željeli, a to je tradicijski život i očuvanje ove pasmine. Zahvalan sam stoga ljudima koji su ostali ovdje i bave se poljoprivredom, odnosno uzgojem konja. Grad se trudi da prije svega pomogne Savezu, kroz osiguranje prostora za rad, ali i financijske pomoći za projekte koje provode, a pomažemo i našim poljoprivrednicima kroz različite mjere, a za što ćemo i ove ćemo godine izdvojiti oko 1,5 milijuna kuna. Drago nam je da su i uzgajivači konja zainteresirani za državno poljoprivredno zemljište, uskoro nas očekuju natječaji za zakup i prodaju i dio toga svakako će oni dobiti na upravljanje.“

Uspjeh u daljnjem radu te podršku u daljnjih aktivnostima od dobrobiti za konjogojce iskazali su i zamjenik župana Mihael Jurić te saborski zastupnik HSS-a i član saborskog Odbora za poljoprivredu Željko Lenart, a u cilju dobrobiti i razvoja hrvatskog konjogojstva Skupštini je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Mi smo posljednje dvije godine povećali sredstva i za uzgojna udruženja i za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja. Također, oni koji se bave konjogojstvom su po prvi put bili dionici određenih nacionalnih potpora pored značajnih potpora koje imamo putem Programa ruralnog razvoja. Vrijedi stoga spomenuti da se iz Programa ruralnog razvoja financira podrška za hrvatski hladnokrvnjak u vrijednosti od 400 eura po grlu godišnje. Mi konstantno povećavamo financijska sredstva i za rad uzgojnih udruženja i za nacionalne potpore i iz Programa ruralnog razvoja i to sve rezultira povećanjem broja konja, što su nepobitne činjenice.“ – rekla je ministrica.

Uz sve veći broj uzgajivača, posebice na području Sisačko-moslavačke županije, te poticaje i potpore, uzgoj ove izvorne pasmine, ima budućnost.

Također, budućnost ima i daljnje širenje i rad Saveza, a čemu u prilog ide i rješenje Ministarstva poljoprivrede od kraja ožujka ove godine kada je upravo ovaj Savez proglasio nositeljem odobrenog programa naziva Uzgojni program uzgojnog tipa hrvatski teški konj.

Na kraju Skupštine, načelnik Sektora za stočarstvo u Ministarstvo poljoprivrede Mato Čačić okupljenim uzgajivačima predstavio je izmjene i dopune uzgojnog programa hrvatskog hladnokrvnjaka, kao i taj novi uzgojni program uzgojnog tipa hrvatski teški konj.