Mato Fofić (HDZ) izabran za novog predsjednika Županijske skupštine

U Sisku je 27. travnja održana 7. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.

Nakon što je zahtjev za stavljanje mandata u mirovanje i ostavku na funkciju predsjednika Županijske skupštine, radi osobnih razloga, podnio Mijo Šepak (HDZ), vijećnici su za novog predsjednika izabrali Matu Fofića (HDZ) iz Popovače. Umjesto Mije Šepaka kao županijska vijećnica prisegnula je Tena Jevak Benčić. Mato Fofić dobio je povjerenje 25 vijećnika, protiv ih je bilo sedam, a dvoje vijećnika ostalo je suzdržano. Novoizabrani predsjednik zahvalio je vijećnicima na povjerenju, a na suradnju s ciljem razvoja Sisačko-moslavačke županije pozvao je i ostale vijećnike.

Sjednici nazočilo 35 vijećnika, a tijekom Aktualnog sata svoja pitanja postavilo 8  županijskih vijećnika, od 16, koliko ih se prijavilo. Većina pitanja odnosila se na projekte vezane uz obnovu obrazovnih ustanova, nasipa i prometne infrastrukture, a vijećnici su iskazali i interes za suradnju županijske i državne vlasti kao i projekte koji su rezultat te suradnje. Također, interes je bio iskazan i za besplatno ljetovanje učenika 4. razreda u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i za imenovanje pročelnika Darjana Vlahova direktorom županijske razvojne agencije SIMORA. Upravo zbog pitanja vezanih uz pročelnika Darjana Vlahova, kojeg su prozvali i za dobivanje  Godišnje nagrade “Faust Vrančić” vijećnici Danijel Kljaić (SDP) i Luca Gašpar Šako (MOST) dobili su opomene.

S područja Moslavine pitanje je jedino uspjela postaviti kutinska vijećnica Ljiljana Lampert (MOST). Ona je interes iskazala za rad Općinskog suda u Kutini koji je nadležan za područje gradova Kutine, Novske i Popovače te općina Jasenovac, Lipovljani i Velika Ludina. „Prema Izvješćima sudova, ovo je jedan od najboljih u RH. Usprkos tome 2015. se spojio sa Sudom u Sisku, no, zbog loših rezultata, 2018. godine ponovno je dobio svoju samostalnost. Nažalost, nije mu vraćen Kazneni odjel, pa svi sudionici u postupku moraju putovati u Sisak, a od 1. ožujka ove godine svi predmeti obiteljskog prava moraju se delegirati u Sisak, pa se ovdje više nije moguće niti razvesti. Pitanje je, zašto se ova djelatnost izuzima iz djelatnosti Suda u Kutini?“ – istaknula je vijećnica Ljiljana Lampert.

Župan je u odgovoru naglasio kako bi ovo pitanje „moglo biti adekvatnije za postavljanje na nekim drugim mjestima“, no, odlučio se zauzeti za rješavanje ovog problema. „Pratio sam što ste rekli i zapisao sam kronologiju koju ste prezentirali i raspitat ću se kako bi vam naknadno mogao odgovoriti.“- rekao je.

U nastavku, na sjednici je prihvaćen Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2021. godinu, kao i izvještaji o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste i izvješća o radu županijskih zaklada „Iskra“ i „Viktorija“.

Također, usvojen je i Prijedlog Odluke o otpisu potraživanja Sisačko-moslavačke županije po kreditima odobrenim od strane županije iz Programa kreditiranja razvitka poljoprivrede iz udruženih sredstava Ministarstva poljoprivrede i županija za 2001. i 2002. godinu,a potom je usvojen i niz odluka koje su se odnosile na zdravstvo, a na samom kraju usvojen je i  Prijedlog Rješenja o stavljanju izvan snage Rješenja o imenovanju članova Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga te Prijedlog Rješenja o razrješenju suca porotnika za mladež Županijskog suda u Sisku.