“Garićgradske kronike” promovirane i u Zagrebu

Nakon promocije u Kutini, dr.sc. Sivlija Pisk svoju je novu knjigu „Garićgradske kronike“ promovirala i u prostoru Vijećnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na promociji su uz autoricu ovoga puta bile dr.sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda i dr.sc. Marija Karbić, predsjednica Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest.

Knjiga je, kako i sam naziv kaže, kronika o Gariću kroz koju čitatelji imaju priliku upoznati se pobliže s kasno srednjovjekovnom utvrdom koja se nalazi u našoj blizini.

Prema riječima recenzenata, knjiga o Gariću je pitka, zanimljiva i na jednom mjestu sadrži sve poznate izvore koji su vezani uz povijest Garića. Garić grad je zanimljivo područje za povjesničare, a dr. Silvija Pisk posebno je upoznata s ovom temom budući da i sama dolazi iz moslavačkog kraja i s temom Garić grada kroz povijest bavi se dugi niz godina.

Kako je u predgovoru istaknula autorica, inače predsjednica popovačke Povijesne udruge „Moslavina“, uz Garić je vežu mnoge lijepe uspomene i dogodovštine kao i brojne druge Moslavčane koji su iznimno vezani uz ovu utvrdu. Često je posjećuju i nastoje popularizirati obilazak ovoga, poviješću bogatoga, kraja.

Knjiga “Garićgradska kronika” namijenjena je svima onima koji žele saznati nešto više o povijesti Garić grada, a nakon čitanja ove knjige zasigurno će poželjeti i posjetiti ovu utvrdu na sjeveru Moslavačke gore, na kojoj se posljednjih godina uz pomoć konzervatora, ali i brojnih volontera, učinilo puno kako bi ju se sačuvalo od propadanja.

Posjetitelji promocije, među kojima su bili i gradonačelnik Josip Mišković sa zamjenikom Lovrom Miklaužićem, pozdravili su vrijednost jednog ovakvog istraživanja dr. Silvije Pisk koje je rezultiralo knjigom, čuvajući stare i dajući uvid u nove spoznaje vezane uz povijesnu utvrdu.