Aktualni sat – o skloništima, Aglomeraciji, domu u Repušnici

Ivana Masnec (HDZ) na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Kutine tijekom Aktualnog sata postavila je pitanje kakva je situacija sa skloništima na području Grada, te pristižu li u Kutinu izbjeglice iz Ukrajine i je li Grad s time upoznat?
 

Pročelnik upravnog odjela gradonačelnika Robert Kolenc izvijestio je kako su pregledana sva javna skloništa na području Grada u kojima su zadnji tehnički pregledi obavljeni 2015. „Mi smo angažirali ovlaštenu električarsku tvrtku da utvrdi ispravnost elektroinstalacija i to se ovih dana radi, provjerava se stručno i ventilacijski sustav u tim skloništima i mi ih moramo držati u ispravnom i funkcionalnom stanju. Nedostaju uputstva oko ponašanja u skloništu, putokazi i sl. a stožer će određene stvari koje nedostaju u skloništima dopuniti“, rekao je Kolnec. Predstavnici stanara su upravitelji skloništa i zaključak je da su skloništa suha i čista, te funkcionalna i uporabljiva.


 Što se tiče izbjeglica iz Ukrajine na području Kutine trenutno ih je 27, mahom srednjih godina. Zasad su svi smješteni kod prijatelja i obitelji. „Prijavom prilikom prijelaza granice oni se prijavljuju MUP-u i gradskom društvu Crvenog križa i gradski Stožer Civilne zaštite je stalno s njima u kontaktu. Uključili smo i odgojne ustanove kako bi za djecu osigurali ono što je potrebno, od učenja hrvatskog jezika, pa nadalje. Na gradskim stranicama nalazi se i detaljan postupak prijave ukoliko netko ima smještaj za ponuditi.

Drago Šparavac (HDZ) postavio je pitanje što će biti sa starom trgovinom u Katoličkim Čairama koja je u derutnom stanju jer s nje sve otpada te hoće li biti uklonjena? Odgovor mu je dao pročelnik Krmelić. Najkraće rečeno nekretnina nije imovinski pravno riješena, postoji mogućnost da je tu više vlasnika i nedoumica je da li to raditi dok se ne utvrde vlasnici. „Sam objekt trenutno nije potencijalna opasnost, ali vidjet ćemo sve oko vlasništva i pokušat ćemo dogovoriti s Loniom ukoliko su samo oni i Grad Kutina vlasnici tog objekta“, kaže Krmelić.   
   O Repušnici su i ovaj puta pitanja postavljali Dražen Kinderman (HDZ) i Drago Šivak (SDP). Kindermana ponovo zanima Fumićeva ulica i radovi na Aglomeraciji koji kako je rekao trebaju biti propisno izvedeni, jer građani negoduju. Odgovorio mu je Mijo Šepak direktor Moslavine d.o.o. koji je zaključio da ništa što nije dobro izvedeno neće proći tehnički pregled, kako se pogreške otklanjaju a sve primjedbe građana poželjno je dostaviti Moslavini d.o.o.
  

Drago Šivak (SDP) nije siguran da su dobra vremena za velike projekte poput izgradnje doma u Repušnici, jer se tu treba dugo čekati do te realizacije, treba vidjeti hoće li Kutina proći na tom natječaju, a to će tražiti i puno ulaganja od strane Grada. Stoga je pitao može li Kutina urediti krovište na lijevoj strani doma u Repušnici jer on je u lošem stanju. Pročelnik Krmelić mu je odgovorio da je projekt doma u Repušnici kod apliciranje ispod crte no postoji mogućnost da netko odustane i on prođe što bi onda bio velik projekt koji bi se financirao iz programa ruralnog razvoja i zasad se to čeka. Naglasio je kako Kutina ima 20-tak domova i kako se u zadnje vrijeme puno radilo na njihovom uređenju a trenutno izražene potrebe vezane uz mjesne domove su na razini od cca 6 mln kn. Nastojimo to raditi ravnomjerno u svim dijelovima grada.
  Juru Nikšića (HSU) zanimalo je hoće li novo igralište kod Tehničke škole, koje samo što se nije otvorilo, biti dostupno i rekreativcima i građanima Kutine, a ne samo učenicima škole. Kako mu je odgovorila zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić, Grad je tražio da igralište dobije javnu namjenu a ne da stoji pod ključem tako da će ga moći koristiti i ostali građani Kutine.