Predstavljen projekt prekogranične suradnje “Javnozdravstvena spremnost na epidemije i izvanredne situacije koje prelaze granice država”

Na konferenciji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koja je održana u Sisku, predstavljen je projekt EU pod nazivom „Javnozdravstvena spremnost na epidemije i izvanredne situacije koje prelaze granice država“ koji naš županijski Zavod provodi zajedno s Institutom za јаvnо zdravstvo Republike Srpskе i Institutom za јаvnо zdravlje Crnе Gоrе.

Koliko je važno biti spreman na izvanredne situacije vidjeli smo u epidemiji COVIDA-19 koja je poprimila pandemijske razmjere, pojasnio je ravnatelj Zavoda dr. Inoslav Brkić na primjeru nedavno otkrivenog virusa ptičje gripe H5N1 kod labuda u Lonjskom polju koji se proširio dalje. „Da bismo bili spremni moramo se dobro opremiti i zato smo se preko ovog projekta dobro i opremili. Imamo puno ideja, samo trebamo istraživati, gledati iza horizontale.” – rekao je dr. Brkić.

Projekt se provodi u dvije godine, a vodi ga dr. Sonja Pajtlar. Ona je napomenula kako se na primjeru COVIDA-19 vidi da uzročnici zaraznih bolesti ne poznaju granice i da svi moramo biti spremni na uzročnike koji se pojave bilo gdje u svijetu, a naročito u susjedstvu. „Misao vodilja prilikom pisanja projekta bila ta da se povežemo u prekograničnim područjima kako bismo bili spremni i što bolje spriječili širenje te neke nove bolesti.” – pojasnila je.

U sklopu projekta nabavljena je informatička oprema: PCR aparat, DNA ekstraktor, hladnjak, potrošni materijal za COVID dijagnostiku i automobil, u ukupnoj vrijednosti od 1 435 964,46 kn

Ukupna vrijednost projekta je 999.329,54 eura, a vrijednost projekta za Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije je 354.567,18 eura.

Provedbu projekta u ime sisačko-moslavačke županije pohvalio je zamjenik župana Mihael Jurić, naglasivši kako je suradnja ovih ustanova izuzetno važna te kako se nada njezinom nastavku i nakon završetka projekta.