Predavanje i film o Vučedolskoj kulturi – uvod u predstojeću izložbu u Muzeju Moslavine

Muzej Moslavine jučer je u sklopu “Muzejskog ponedjeljka” organizirao predavanje kao uvod u izložbu koja će u Muzeju Moslavine biti otvorena u četvrtak 10. ožujka pod nazivom „Astralni simbolizam u Vučedolskoj kulturi“.
 

Riječ je o predavanju dr. sc. Danijele Roksandić Vukadin „Vučedol 5000 – kultura, civilizacija, brend“ kojim su izneseni najnoviji nalazi i javnosti dosad još nepoznati podatci o vučedolskoj kulturi. Iznijela ih je dugogodišnja istraživačica arheološkog nalazišta Vučedol kod Vukovara, dr. sc. Danijela Roksandić Vukadin s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prof. Roksandić Vukadin prikazala je najnovije spoznaje o istraživanju vučedolske kulture na području istočne Slavonije i Srijema s posebnim osvrtom na aktualna istraživanja s lokaliteta Vučedol koje provodi Muzej vučedolske kulture u suradnji s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Svojim dugogodišnjim znanstvenim radom vezanim upravo za vučedolsku kulturu i eponimni lokalitet Vučedol (suradnik na projektu „Vučedolska kultura na tlu Hrvatske“ glavnog istraživača prof. dr. Aleksandra Durmana, stručni suradnik na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture, suvoditelj terenskih istraživanja na lokalitetu Vučedol) jedna je od vodećih stručnjaka za ovu temu.


Jučerašnji predavanjem prof. Danijela Roksandić Vukadin približila je sve aspekte ove kulture kao i njezin utjecaj na moslavačko područje prije pet tisuća godina. Koja su bila tehnološka dostignuća vučedolske kulture, može li se ona nazvati civilizacijom, koje su granice njenog utjecaja, te kako je postala svojevrsni brend u europskoj arheologiji i suvremenoj kulturi neka su od pitanja na koja je ovo predavanje pokušalo dati odgovore.

 Nakon predavanja posjetitelji su mogli pogledati drugi dio  dokumentarnog serijala „Vučedolske tajne / Vučedol Secrets“ pod nazivom „Vučedolska jarebica“ autora Darka Puharića, prema scenariju prof. A. Durmana. Mnogobrojne nagrade i osvojena prva mjesta na međunarodnim festivalima dokumentarnih filmova (Velika Britanija, Njemačka, Grčka, Italija, Meksiko) pokazuju da se radi o vrhunskom filmu u koji je uloženo puno truda i znanja.