Održano 1. planinarsko hodočašće Majci Božjoj Garičkoj

U subotu 26. ožujka održano je 1. planinarsko hodočašće Majci Božjoj Garičkoj. Nakon 477 godina ponovno  se održala sveta Misa na mjestu nekadašnjeg pavlinskog samostana Blažene Djevice Marije na Moslavačkoj gori, danas poznatom kao arheološko nalazište “Bela Crkva”, a predslavio ju je upravitelj Župe Voloder i jedan od organizatora hodočašća, vlč. Marijan Štingl.

„Područje na kojemu su smješteni ostaci ove građevine u doba pavlina pripadala je gračeničkoj župi koja je sada dio župe sv. Antuna Padovanskog u Voloderu. Samostan je osnovan 1295. godine, a središnje mjesto samostana zauzimala je crkva posvećena Navještenju BDM. Osim te glavne svetkovine okolno stanovništvo redovito je hodočastilo i na druge Marijanske blagdane: Malu Gospu, Veliku Gospu te Pohod BDM.

Redovnici su samostan napustili 1545. godine pred prodorom Osmanlija te se nikada nakon toga nisu vratili na ovo područje.“ – istaknuto je tom prilikom vlč. Štingl.

Na hodočašću se okupilo oko 200 hodočasnika Župe sv. Antuna Padovanskog Voloder, okolnih župa, ali i iz Kutine, Garešnice, Zagreba i Zadra, a podržao ga je i vlč. Ivan Benković, dekan Kutinskog dekanata.