Konferencija za novinare Socijaldemokrata o Zakonu o zaštiti zviždača

Zakon o prijaviteljim nepravilnosti, tzv. Zakon o zviždačima u Saboru RH u četvrtak će biti na drugom čitanju. Tim povodom, zastupnice Romana Nikolić i Ivana Posavec Krivec iz saborskog kluba Socijaldemokrata u Kutini su održale konferenciju za novinare i predstavile amandmane na predloženi zakon.
MORAMO OSNAŽITI POLOŽAJ ZVIŽDAČA, istaknula je Romana Nikolić te je dodala kako je klub Socijaldemokrata pripremio amandmane koji će uvelike promijeniti sliku samog Zakona.
„Povod održavanja press konferencije u Kutin je slučaj koji je prošle godine zgroio kako građane Kutine tako oi cijelu javnost, kada je Adrijana Cvrtila prijavila svog nadređenog zbog nepravilnosti u radu i time postala simbolom borbe protiv korupcije, zviždačica koja je ustala protiv korupcije i rekla: Dosta je!“, naglasila je Romana Nikolić.
Klub Socijaldemorkata kontinuirano surađuje s prijavitelima nepravilnosti te su tako pripremili nadolazeči zakon koji će u četvrtak u Saboru biti na drugom čitanju.
„Zviždači su uz novinare, prva linija obrane javnog interesa i raztkrivanja kriminala i korupcije u našem društvu. Predsjednik Vlade Često ističe da je ova Vlada bori protiv korupcije, stoga predstavljamo i Vladi i svim saborskim zastupnicima amandmane koje su predložili oni koji su zaista ustali protiv korupcije na svom radnom mjestu i očekujem reakciju istih.“, rekla je Romana Nikolić te je pozvala kolege u Saboru da podrže amandmane Socijaldemokrata jer se protiv korupcije bori i Zkaonom o zaštiti zviždača.

U Hrvatskoj svatko pred zakonom treba biti jednak, ali kad je riječ o prijaviteljima nepravilnosti to nije tako. Upozorila je Ivan Krivec Posavec, saborska zastupnica i predsjednica Kluba Socijaldemokrata na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni amandmani na tzv. Zakon o zviždačičma.
ZVIŽDAČI NISU ZAŠTIĆENI, A PRIJAVLJENI IM SE OSVEĆUJU
Ivana Posavec Krivec zauzela se za pravičan zakon prema kojem prokazivanje korupcije ne smije postati osvetnički pohod prijatelja ili prijavljenih. „Trebamo objektivan Zakon koji će šititi prijavitelje i njihove obitelji. Kvalitetan Zakon koji će potaknuti građane da bez straha od odmazde prijavljuju nepravilnosti.“, istaknula je Ivana Posavec Krivec te je poručila kako će Socijaldemokrati biti njihovi glasnogovornici te će se zalagati za njihovu zaštitu i jednakopravnost pred Zakonom i institucijama. „U praksi se vidi kako su članovi HDZ-a osumnjičeni za korupciju nekako jednakiji pred Zakonom. Zakon mora vrijediti za sve jednako. Postupak mora biti brz i pravedan te mora zašititi zviždače, jer to je put prema pravednijem i razvijenijem društvu.“, proučila je Ivana Posavec Krivec.

Romana Nikolić na kraju je poručila: „Moramo osnažiti položaj zviždača kako bi ograbrili građane da istupe sa svojim saznanjima, dokumentima. Zakonom moramo zaštiti prijavitelje nepravilnosti, jer u sustavu u kojem su DORH i USKOK politički dirigiran ovisimo o hrabrosti pojedinaca da zaustave krimnal uz velike osobne žrtve.“