Humanitarna večera za pomoć Sigurnoj kući – utočištu za žrtve obiteljskog nasilja

Sisački Centar za žene Adela, koji skrbi o skloništu za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja, uputio je u apel donatorima za pomoć kako djelovanje Sigurne kuće ne bi došlo u pitanje.

Jedinice lokalne i regionalne samouprave, koje iz svojih proračuna dobrim dijelom sufinanciraju rad skloništa, sredstva, u pravilu, doznačuju u drugoj polovici godine.

Čelnica Centra Senka Filipović zbog toga je apelirala na moguće donatore da se uključe u humanitarnu akciju i pomognu rad Sigurne kuće koju je Ministarstvo obitelji i socijalne politike lani proglasilo najboljom u zemlji.

“Naš je Centar jedina organizacija u županiji koja pruža zaštitu i pomoć žrtvama nasilja. Osim skloništa, koje na nepoznatoj lokaciji djeluje u skromnim uvjetima, i čiji su kapaciteti u cijelosti popunjeni, korisnicima pružamo i prehranu, stručnu pravnu pomoć i zdravstvenu zaštitu”, rekla je.

 Upozorila je kako je u posljednje vrijeme, vjerojatno zbog ekonomske krize, pandemije i potresa, zamijećen porast obiteljskog nasilja, ali se prihvaćaju sve žrtve, iako su troškovi u posljednje vrijeme osjetno porasli.

Kako bi Centar namaknuo nužna sredstva, da premosti razdoblje do dospijeća donacija, održat će se humanitarna večeru, koja će se održati u petak, 8. travnja, u organizaciji restorana Bijela lađa od 18 sati.

“U mjesecu obilježavanja Dana žena, a i u korizmeno vrijeme, odlučili smo organizirati donacijsku večeru na kojoj će se prikupljena novčana sredstva utrošiti za kupnju potrebne opreme za Sigurnu kuću”, rekla je voditeljica Bijele lađe Sisak Lorena Podić.

Kotizacija za večeru po osobi iznosi 200 kn, a rezervacije su moguće na brojeve telefona 099/600-5887. Prikupljeni novac, kako je najavljeno, iskoristit će se za kupovinu hrane, kreveta, madraca i posteljine.

“Sigurna kuća u Sisku postoji od 2008. godine i proglašeni smo kao najuspješnija Sigurna kuća u Sisku. U ovom trenutno potrebni su nam kreveti, madraci, posteljina i jako nam je drago što se restoran Bijela lađa ponudio za organiziranjem ovako jedne donacijske večere”, rekla je predsjednica Centra za žene Adela Senka Filipović. (izvor: sisak info)