Europska godina mladih: Korak za budućnost u Sisačko-moslavačkoj županiji

Krajem 2021. godine Europski parlament je potvrdio odluku da se u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade. Četiri su glavna cilja Europske godine mladih:istaknuti prilike za mlade koje proizlaze iz zelene i digitalne tranzicije,pomoći mladima da postanu aktivni i angažirani građani,promicati prilike dostupne mladima, uključiti perspektivu mladih u politike Unije.

Nakon konferencije „Mladi – pokretači suvremenih industrija“, koja je održana u organizaciji Središnjeg ureda za demografiju i mlade, sada je u Sisku održan Press klub Europa pod nazivom „Europska godina mladih: korak za budućnost u Sisačko-moslavačkoj županiji“ u organizaciji  Europske komisije u Hrvatskoj.

Mladi su trenutačno suočeni s otežanim procesom školovanja u uvjetima pandemije i prilikama na tržištu rada, a mladi naše županije uz to nose i teret katastrofe uzrokovane potresom. Upravo kako bi se mladima skrenula pozornost na prilike koje su im dostupne, kako bi im se pružila perspektiva, Europska komisija je 2022. godinu proglasila Europskom godinom mladih kao prvi korak u stvaranju boljeg i održivijeg društva.

„Mladi su naša budućnost stoga želimo od njih čuti što oni misle i koji su njihovi problemi te im predstaviti kako što bolje mogu iskoristit mogućnosti Unije koje im se nude. Možemo obnoviti zgrade koje su u potresu nastradale na području Sisačko-moslavačke županije, ali bez mladih ljudi društvo ne može napredovati.“ – kazao je Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Nije slučajno da se Press Klub Europa održava upravo u Sisku, rekao je Tomislav Paljak državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja te dodao kako su mladi u našoj županiji suočeni s nizom izazova.

„Želimo čuti što oni imaju o tome reći. Želimo njima približiti institucionalno i organizacijski neke perspektive i mogućnosti kojima oni mogu doprinositi razvoju društva. Želimo vidjeti na koji način se oni namjeravaju baciti u koštac sa svojim budućim sudjelovanjem na tržištem rada. Ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji smo mogli vidjeti fantastične primjere u Poduzetničkom inkubatoru u Novskoj što se tiče gaming industrije. Dakle, bez obzira što se možda u ovom trenutku to čini malo besperspektivnim, ipak ovdje baš na ovom prostoru za mlade, ako se bude pametno radilo, ako se bude dobro ulagalo i ako će se slušati ono što oni imaju za reći, mislim da za njih postoji perspektiva i da oni mogu graditi svoju budućnosti na ovom prostoru. Mislim da mogu sudjelovati u prosperitetu, svom osobnom, ali i društva u cjelini.“

Ovaj panel su između ostalih, pratili i učenici Gimnazije Sisak, a s njima i profesorice Vesna Rogulja Mart i Marina Kasa te studenti Metalurškog fakulteta u Sisku, koji su se, svojim pitanjima, aktivno uključili u raspravu.

Sudionik u raspravi bio je i zamjenik župana Mihael Jurić:

„Moram priznati da sam se iznimno ugodno osjećao u ovoj mladenačkoj atmosferi gdje smo imali priliku razgovarati s mladima iz sisačke Gimnazije i mladima s Metalurškog fakulteta. Dakle razgovarali smo s budućnošću Siska i naše županije gdje smo imali priliku čuti njihove probleme. Da, mladi imaju probleme, imaju stvari koje ih tište nakon završenih studija, kako implementirati svoja stečena znanja na ovom našem području. Sve su to pitanja koja trebaju zanimati, i zanimaju nas u regionalnoj upravi. Mi kao Sisačko-moslavačka županija na tome poprilično radimo. Upoznali smo mlade s programom koji mi kao SMŽ provodimo za studente. Veselimo se budućim studijskim programima koje ćemo realizirati ovdje na području županije, konkretno, priča se o Građevinskom fakultetu, a imamo u vidu još neke studijske programe. Vjerujemo da ćemo mlade zadržati na ovom našem području, ali želimo i da se oni mladi koji odu studirati u Zagreb ili negdje drugdje – vrate i da svoje znanje implementiraju na području naše županije.“ – kazao je Jurić.

Europa u Europskoj godini mladih nudi niz prilika i mogućnosti. Erasmus+ s proračunom od 28 milijardi EUR i Europske snage solidarnosti s proračunom od 1 milijardu EUR za tekuće financijsko razdoblje, nove prilike za mlade donose i programi Garancija za mlade i Inicijativa za zapošljavanje mladih.

Novi program pod nazivom ALMA, koji će se započeti provoditi 2022., osigurat će potporu prekograničnoj profesionalnoj mobilnosti mladih u nepovoljnom položaju.