Društvo Ukrajinaca „Karpati“ iz Lipovljana na mirnom prosvjedu u Zagrebu

Članovi ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, koji žive u naseljima od Osijeka do Zagreba, organizirali su mirni prosvjed pred ruskim veleposlanstvom u Zagrebu, potaknuti ruskom agresijom na Ukrajinu. Mirni, dvosatni prosvjed, pred ruskim veleposlanstvom, održan je odmah, prvog dana ruske agresije, u četvrtak, 24. veljače, a na prosvjedu su bili i članovi ukrajinske nacionalne manjine koji žive u Lipovljanima, na čelu s Ivanom Semenjukom, predsjednikom KPDU „Karpati” i Vladom Karešinom, predsjednikom Ukrajinske zajednice RH.

Ukrajinci koji žive u Zagrebu, dočekali su Ukrajince iz unutrašnjosti Hrvatske, na Francuskom trgu u Zagrebu, pa su svi zajedno, u pratnji organa reda, otišli na mirni prosvjed protiv agresije u Bosansku ulicu, pred zgradu ruskog veleposlanstva.

Pred ruskim veleposlanstvom razvili su antiratne transparente, a usmeno su izvikivali da se odmah zaustavi napad na Ukrajinu, da se zaustavi diktator Putin i da će u agresiji i ruski mladići ginuti bez potrebe i uzalud. Skandiralo se i Ukrajini, njenim junacima i braniteljima, pjevala se ukrajinska himna i druge ukrajinske pjesme.

Mirne prosvjede protiv ruske agresije na Ukrajinu, svojim prisustvom, podržali su, među ostalim, Zdravka Bušić i Domagoj Hajduković, u ime saborskog odbora za vanjsku politiku, te Đuro Vidmarović, bivši veleposlanik RH u Ukrajini.

Odlazeći ispred zgrade ruskog veleposlanstva u Zagrebu, sudionici mirnog, antiratnog prosvjeda protiv ruske agresije na Ukrajinu, poručili su ruskim majkama da ne dozvole svojim sinovima da napadaju Ukrajinu, da zbog ove agresije, ni ruski narod neće mirno spavati i da će, ako agresija na Ukrajinu odmah ne stane, ponovo organizirati još masovnije prosvjede i druge akcije potpore obrani i opstanku Ukrajine, međunarodno priznate države.(tekst i fotografije Damir Smetko)