Dani Tarasa Ševčenka u Lipovljanima – obilježeni u posebnim okolnostima

Kulturno prosvjetno društvo Karpati iz Lipovljana ove je godine u posebnim uvjetima održalo obilježavanja Dana Tarasa Ševčenka.
  

Događaj se uvijek održava u sklopu obilježavanja Dana Josipa Kozarca, odnosno dana Općine Lipovljani. Uz predstavnike Ukrajinaca te načelnika Općine Lipovljani Nikole Horvata, vijenac kod biste Tarasa Ševčenka položio je i saborski zastupnik za ukrajinsku nacionalnu manjinu Veljko Kajtazi.
 

Događaj je održan u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, kada sunarodnjaci Ukrajinaca iz Lipovljana, koji su jedna od najbrojnijih nacionalnih manjina u Lipovljanima, pate i pokušavaju izaći iz okupiranih područja. Neki od njih prisustvovali su i ovom događanju koje slavi Ukrajinu slaveći Tarasa Ševčenka.

Veliki književnik, umjetnik i intelektualac Ševčenko je ukazivao u vrijeme svoga života na nepravdu koja se čini ukrajinskom malom čovjeku, te na težnji za slobodu koja je uvijek bila san Ukrajinaca. O tome su pjesmom, plesom i pisanom riječju govorili predstavnici Ukrajinaca svih uzrasta.
 

Učenici OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana koji uče ukrajinski jezik po modelu C recitirali su i pjevali na ukrajinskom jeziku, dok su zbor Karpata i njihova folklorna sekcija nastupili uz prof. Anamariju Nerad na harmonici.
 

Podršku je Ukrajincima u njihovoj pravednoj borbi za slobodu dao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.


Na temu povijesti Ukrajine i okolnosti koje su dovele do rata opsežno je govorio bivši veleposlanik RH u Ukrajini Đuro Vidmarović iznoseći brojne, mnogima i nepoznate povijesne okolnosti vezane uz odnose Ukrajine i Rusije, te jezik i kulturu Ukrajinaca.

U nastavku je predstavljen časopis Alternator kao svojevrsna antologije suvremene ukrajinske književnosti o kojoj je govorio predsjednik Društva književnika SMŽ Siniša Matasović.
 Svi prisutni gosti obratili su se riječima podrške i nade ukrajinskom narodu, a među posjetiteljima tribine bilo je i nekoliko izbjeglica iz Ukrajine.
 

Danima Tarasa Ševčenka prisustvovao je i načelnik MUP-a Jure Klišanin iz Novske. Kako je uvodno rekao predsjednik KPD-a Karpati iz Lipovljana Ivan Semenjuk, radi se na osiguravanju smještaja novih prognanika iz Ukrajine kojih će biti i puno više, a dobru suradnju na tom polju ostvaruje Općina Lipovljani uz pomoć Grada Novske odnosno Civilne zaštite i policije s ovoga područja.