„Astralni simbolizam u Vučedolskoj kulturi“ – izložba Muzeja vučedolske kulture

U Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini sinoć je otvorena izložba „Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi“.
Zanimljivu izložbu prezentirala je viša kustosica i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture iz Vukovara, arheologinja, Mirela Hutinec.

U ime Muzeja Moslavine u Kutini dobordošlicu joj je izrazio kolega arheolog Antonio Džaja koji je podsjetio kako je cijeli tjedan u Kutini u znaku vučedolske kulture.
 

„Tjedan je započeo muzejskim ponedjeljkom tijekom kojega su izneseni dosad nepoznati podaci o vučedolskoj kulturi kroz predavanje i dokumentarni film i nastavlja se izložbom koja ima velik značaj za bolje razumijevanje velike kulture, možemo reći i civilizacije Vučedolaca, čiji se tragovi nalaze i u neposrednoj blizini Kutine, na Marić gradini“, rekao je kutinski arheolog.
 

Mirela Hutinec govorila je o Vučedolskoj kulturi u vremenu između 3000 i 2600. godine pr. Krista odnosno indoeuropskim narodima na istoku današnje Hrvatske i njihovom civilizacijskom iskoraku koji su istodobni sa Sumeranima u Mezopotamiji ili Starim egipatskim carstvom (piramide).
Njihova dostignuća su ne samo materijalne prirode, naime oni su proizveli prvu svjetsku broncu, već su i tvorci najstarijeg europskog kalendara o čemu je posjetitelje Muzeja Moslavine vođenim predavanjem educirala arheologinja iz Vukovara.

 – Vučedolci su poznavali zvijezde i koristili su se astrološkom simbolikom što su dokazali izražavajući se ukrasima na terinama. Vidljivo je da su precizno nastojali označiti godišnja doba i mijene u prirodi. Za dešifriranje kalendarskih znakova zaslužan je prof. Aleksanadar Durman s Odjela za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji je uspio dokazati kako se vučedolska kultura može smatrati pretečom astrologije, istaknula je uz ostalo Mirela Hutinec.


  Plejade, Orion, Ribe, Kasiopeja, Blizanci, Sunce i Labud simboli su koje su Vučedolci poznavali i njima pokušavali objasniti prirodu i život.
 

Ovo zanimljivo multimedijalno predavanje iz matičnog Vukovara prikazano je i u drugim gradovima, a u kutinskoj Galeriji Muzeja izložba će ostati otvorena do 1. travnja.