21. Kutinski planinarski Križni put

Tradicionalni 21. Kutinski planinarski križni put održan jer u subotu, 12. ožujka na području župe Kutina, Kutinska Slatina i Ilova, pod geslom „Tvoja riječ Gospodine nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi“ (Ps 119, 115).
Hod na kojem je sudjelovalo dvjestotinjak sudionika započeo je kod crkve sv. Marije snježne u Kutini, a vodio je prema Kutinskoj Slatini gdje je u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa svećenicima Kutinskog dekanata i domaćim župnikom o. Andrzejom Woskom.
U propovijedi biskup je rekao kako kada vidi hodočasnike na ovom križnom putu koji mole i razmatraju postaje Isusove muke, kao da vidi sliku Crkve. „Crkva je hodočasnica kroz povijest i kroz ovaj život na zemlji. Vaš hodočasnički put je jedna poruka za osobno vas, ali i za čitavu Crkvu, a to je da trebamo jedni druge i da je uvijek kroz život lakše ići zajedno. Papa Franjo prošle je godine otvorio sinodalni hod Crkve i kroz čitavu ovu godinu na svim raznima raspravlja se o pitanjima koja su nam došla iz Rima o tome što kažu vjernici kako u ovom trenutku odgovoriti na zahtjeve vjere u našem životu.

I mi sudjelujemo u tome da bismo dali doprinos o tome što nas čini Crkvom i što bismo mogli učiniti bolje, a što popraviti, da bismo bili vjerodostojni kršćani“, rekao je biskup te dodao kako je sinoda buđenje svijesti u Crkvi da smo potrebni jedni drugima i da smo pozvani jedni drugima biti na pomoć.

Biskup je progovorio i o aktualnoj Godini Božje Riječi u biskupiji te je pohvalio izbor gesla ovog križnog puta „Tvoja riječ Gospodine nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi“. „Riječ Božja je ona koja svijetli i koja nam daje da idemo kroz tamu pravim putem. Tu Riječ poštuje onaj koji je sluša i vrši, kaže Isus. I zato ono što je on govorio i naložio trebamo ne samo čuti, nego i provesti u svoj život. Samo tako ćemo i mi svijetliti drugima i svojim primjerom i svjedočanstvom pokazati kako ići kroz životne nevolje i kako doći do cilja“.

Na kraju biskup je poručio i kako smo svjedoci jedne velike nepravde agresije i trpljenja u Ukrajini te je pozvao okupljene na molitvu za mir.

Na kraju sve nazočne pozdravio je župnik Wosko istaknuvši kako su se sudionici ovogodišnjeg križnog puta odrekli svoje okrijepe te će ta sva prikupljena materijalna sredstva biti upućena kroz Caritas do potrebitih u Ukrajini. Na kraju pozvao i na molitvu za Poljski i Ukrajinski narod.

Nakon mise hodočasnici su nastavili prema Stupovači i Ilovi, a križni put je završen ispred župne crkve u Kutini, odakle je i krenuo.