Završena prva faza izgradnje sustava zaštite od poplava za naselja Donja Jelenska i Stružec

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Popovače među aktualiziranim se temama našla i ona o izgradnji nasipa na rijeci Lonji. Gradonačelnika je informacije o tom projektu zatražio predsjednik Vijeća Saša Jagarčec (SDP).

Gradonačelnik Josip Mišković tom je prilikom istaknuo kako je početkom godine završila prva faza izgradnje sustava zaštite od poplava za naselja Donja Jelenska i Stružec. Riječ je projektu izgradnje nasipa uz rijeku Lonju s ciljem sprječavanja prodora vode prema spomenutim naseljima, a kojeg su 2019. godine započele Hrvatske vode.

„Grad Popovača ovu je investiciju duži niz godina potencirao kako bi se spriječila plavljenja naselja Donja Jelenska i Stružec kod svake obilnije kiše, odnosno pri izljevu rijeke Save i retencije-Lonjskog polja. Tim koji je provodio ovaj projekt tvrdi da se više ovi nemili događaji neće ponavljati i da su stanovnici ovih naselja i njihova imovina sigurni.“ – napomenuo je gradonačelnik Josip Mišković.

Iako je riječ o prvoj fazi projekta, građani i imovina su sigurno, no, uskoro se očekuje i nastavak radova. „Građevinska dozvola je ishođena, osigurana su financijska sredstva, a Grad Popovača je za tu namjenu Hrvatskim vodama ustupio i dio svojeg zemljišta. Vrlo nam je bitno da zaustavimo aktualne trendove iseljavanja, posebno iz ruralnih sredina, a kako bi stanovnike zadržali u našim selima i omogućili im da se nastave baviti poljoprivredom što je tradicija ovih krajeva, moramo im prije svega osigurati kvalitetne uvjete za život”- zaključio je gradonačelnik Mišković.