Obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

U Prijemnom centru Repušnica obilježen je Svjetski dan vlažnih staništa. I ovoga je puta taj događaj održan 2. veljače, na dan kada je 1971. godine potpisana Ramsarska konvencija te je stoga i naglašeno kako je Lonjsko polje jedno od pet takvog tipa u našoj zemlji.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je „Aktivno očuvanje  vlažnih staništa za ljude i prirodu“, a naglašava važnost akcija koje osiguravaju očuvanje i održivo korištenje močvara. „Ovim sloganom želi se naglasiti važnost održavanja i očuvanja vlažnih staništa i općenito prirode za dobrobit ljudi i zdravlja jer zdravi ekosustavi su garancija za zdrave ljude i prirodu.“ – pojasnila je Marijana Kapa, viša stručna savjetnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kapa je dodala i kako su vlažna staništa najugroženija staništa jer u zadnjih 50 godina nestalo ih je oko 40%, a samim time pred izumiranjem je i više od 25% vrsta koja su vezana uz njih su pred izumiranjem tako da imamo krizu bioraznolikosti, ali i klimatsku krizu.

Valerija Hima, rukovoditeljica Odsjeka za upravljanje prirodnim resursima Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje podsjetila je kako se ova važna manifestacija u suradnji s Maticom Hrvatskom-ogranak Kutina te s lokalnim stanovništvom u naseljima koja su smještena na području Parka prirode Lonjsko polje započela u Strušcu 2002. godine, a unatoč pandemiji značajna je i danas.

„Ono što Park prirode čini u tim međunarodnim okvirima su ta sačuvana poplavna područja i da gotovo svi kriteriji koji su potrebni da budemo Ramsarsko područje su opravdani. To pokazuje i nedavno prebrojavanje ptica gdje se potvrdilo da zaslužujemo taj naziv jer imamo više od 20 tisuća jedinki. Nadam se da će nove generacije i u Matici, ali i kod nas, sa novim idejama nastaviti obilježavati ovu manifestaciju.“ – pojasnila je Valerija Hima.

Okupljenima se obratila i  Matea Paripović, predsjednica Matice Hrvatske – Ogranak Kutina s podružnicom u Popovači, koja je naglasila kako Matica Hrvatska i nadalje se truditi biti aktivna i pratiti ovu važnu manifestaciju, za koju su ove godine pripremljene dvije promocije.  Riječ je bila o knjizi „Hrvatska seljačka stranka u Moslavini od 1905. – 1941.“ dr.sc. Franka Miroševića koji je pojasnio kako se država ponašala prema Lonjskom polju, a o kojoj je govorio i recenzent dr.sc. Dražen Kovačević, koji se osvrnuo i na regulaciju Lonjskog polja i puštanje stoke na ispašu. Druga predstavljena knjiga bila je „Kako je nastala pjesma“ autorice Kristine Kovačić iz Volodera. Riječ je o knjizi dječje poezije koju su ilustrirala djeca iz Volodera, Donje i Gornje Gračenice te Kutine, a koja su na neki način i povezana s Lonjskim poljem. O njoj je zbog odsutnosti autorice govorila  urednica Katarina Brkić.

Kako je naglasila Matea Paripović, tom se knjigom želi i mlađim naraštajima ukazati na važnost vlažnih staništa, stoga je posebno zahvalila Gradu Popovači jer je prepoznao njezinu važnost te je financirao  njezino izdanje.

Događaj je održan sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a nazočili su mu i predstavnici Grada Kutine i Popovače, Željko Tomičić i Ksenija Tomac Špoljarić.