Marijana Petir: Poljoprivrednici trebaju dobiti pomoć za provedbu proljetne sjetve

Zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir tražila je od Vlade Republike Hrvatske da poduzme potrebne aktivnosti i mjere kako bi se uslijed povećanja cijene energenata, mineralnih gnojiva i sjemena spriječio troškovni udar na hrvatske poljoprivrednike, očuvala domaća poljoprivredna proizvodnja u Republici Hrvatskoj i zagarantirala građanima sigurnost opskrbe hranom po pristupačnim cijenama.

„Drastični skokovi cijena plina uzrokovali su, u razdoblju od rujna do studenoga 2021. godine, obustavljanje ili smanjenje proizvodnje mineralnih gnojiva u većini europskih tvornica mineralnih gnojiva. Ovo će rezultirati dodatnim poskupljenjima i ograničenim količinama svih mineralnih gnojiva za proljetnu sezonu prihrane i sjetve. Poskupljenje će otežati i značajno smanjiti količine primijenjenih mineralnih gnojiva tijekom proljetne sjetve, a što će rezultirati i smanjenjem prinosa. Ovim poskupljenjem pogođeni su u Republici Hrvatskoj i ratari i stočari, a ratarski sektor procjenjuje kako će proljetna sjetva po hektaru biti skuplja za 6000 kn. Uz navedeno, dvostruko je porasla cijena sjemena u nabavi, a treba spomenuti i kako će drastično povećanje troškova osjetiti i sušare koje se griju na plin. Proizvođači traže da im Vlada Republike Hrvatske financijskim instrumentima pomogne u ublažavanju posljedica rasta cijena inputa koji bi mogli bitno povećati cijenu poljoprivredne proizvodnje, a onda u konačnici i cijenu hrane za naše građane.“- napisala je Petir u svom zastupničkom pitanju kojeg je uputila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i zatražila da Vlada financijskim instrumentima intervenira i pomogne hrvatskim poljoprivrednicima.

Petir je potom potvrdila i kako je stupila u razgovor s Vladom Republike Hrvatske koja je sukladno njenom upitu 7. veljače  reagirala i zamrznula cijene plavog dizela na 6,50 kuna kako bi spriječila dodatni udar na poljoprivrednike i ribare.