Vincekovo u Velikoj Ludini

Na blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, 23.godinu zaredom u Općini Velika Ludina organizirano je obilježavanje.

Ove godine, Udruga voćara i vinogradara Moslavina ceremoniju buđenja vinograda i prvog orezivanja vinove loze, održala je u vinogradu obitelji Šnajder u Gornjoj Vlahiničkoj.

Ceremoniju je uz tamburaše, pajdašice iz KUD-a „Mijo Stuparić“, kuhano i sirovo vino te pečene kobase i špek predvodio Vladimir Bohatka. Zadovoljan odazivom uzvanika u ovo teško vrijeme bio je Marijan Gašparec, predsjednik ove udruge, koji je naglasio kako je riječ o važnoj manifestaciji, koju su i ove godine u znatno skromnijem obliku te na otvorenom, održali s ciljem održavanja tradicije.

„Na ovaj najveći blagdan svih vinogradara, skupilo se dosta naših vinogradara i vinara, te vinskih prijatelja, što me izuzetno veseli.  Na ovaj dan započeli su radovi u vinogradima te je zazvana rodna godina.“ – pojasnio je Gašparec uz pozdravne riječi tijekom kojih je recitirao stihove Dragutina Pasarića, velikog prijatelja udruge.

Također, Gašparec se osvrnuo i na prošlu vinogradarsku godinu. „Riječ je  o jednoj izuzetno teškoj godini koja nam je donesla kasni mraz,  pa su prinosi bili dosta manji, no kvaliteta onog što je ostalo je izuzetno visoka“.

Vinograde je tom priliko blagoslovio velikoludinski župnik, vlč. Mato Sukalić, a manifestaciji je, kao i uvijek, nazočilo vodstvo Općine Velika Ludina, načelnik Dražen Pavlović te predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenšćak.