U tijeku je zimsko prebrojavanje ptica

Djelatnici Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje trenutno provode zimsko prebrojavanje ptica. „Prebrojavanje se radi tijekom siječnja jer je najhladniji mjesec u godini i smatra se da su do tada sve ptice vodarice došle na svoja zimovališta.“ –pojasnili su tom prilikom.

Na površini od 506 kilometara četvornih Lonjskog polja zabilježeno je 250 vrsta ptica. U europskim, pa i svjetskim razmjerima, tako velika zastupljenost ptica na relativno malom prostoru znači izuzetno bogatu ornitofaunu. Lonjsko polje pticama je važno gnjezdilište, zimovalište i obitavalište.

Za ovaj naoko možda lak posao potrebno je dosta strpljenja jer se ptice lako mogu omesti.

Globalizacija, klimatske promjene te unos stranih vrsta i štetnika za djelatnike parka predstavljaju izazov u očuvanju šumskih biljnih zajednica i šumskog tla, a posebice za očuvanje zajednice ptica močvarnica. No, unatoč spomenutim problemima, šetajući parkom još uvijek možemo uživati u pjevu brojnih vrsta.

Ljubiteljima promatranja ptica u Parku prirode Lonjsko polje stoga se preporuča prvo europsko selo roda Čigoč, ulaz u retenciju Lonjskog polja u Kratečkom i Mužilovčici, rukavac Tišina-Mužilovčica, Osekovsko polje, Poganovo polje, Ribnjak Sloboština, Ornitološki rezervat Krapje Đol, Vodotok rijeke Save te Repušničko polje.  Važno je napomenuti kako se za kretanje lokacijama za promatranje ptica posjetitelji obvezno moraju javiti u posjetiteljske centre Parka. Tamo će dobiti upute na koji način promatrati ptice, a  ako žele što bolje raspoznavati vrste ptica, mogu nabaviti i džepni vodič.