Siječanj – mjesec posvećen prevenciji raka maternice

Siječanj je mjesec posvećen prevenciji raka maternice. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se svake godine u 3. tjednu mjeseca siječnja (17.-23.01.2022.) s ciljem podizanja svijesti o mjerama prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

Podaci pokazuju kako svake godine od raka vrata maternice u svijetu oboli preko pola milijuna žena.

U Hrvatskoj svake godine oboli preko 300 žena. Učestalost ovog karcinoma u našoj zemlji je nešto veća u odnosu na Europu. Statistika nažalost pokazuje da gotovo pola svih oboljelih od ove bolesti umre, a značajno je i to kako obolijevaju sve mlađe žene.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije ističu kako je Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice za žene od 20-64 godine trenutno u reorganizaciji što znači da žene neće neko vrijeme dobivati pozivna pisma za pregled. Međutim, podsjećaju i poručuju svim ženama da idu na redovite ginekološke preglede kod svojih odabranih ginekologa. Pogotovo se to odnosi na one žene koje unazad tri godine nisu obavile Papa test. PAPA testom se mogu otkriti promjene na vratu maternice prije stadija raka koje se lakše liječe i zato je važno otkriti bolest na vrijeme. Liječenje uznapredovalog oblika bolesti puno je teže i manje uspješno.