Potres na mlade ostavio snažniji utjecaj od pandemije

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade predstavljeno je istraživanje Instituta za društvena istraživanja pod nazivom „Utjecaj potresa na mlade u Sisačko-moslavačkoj županiji“. Sudjelovale su ukupno 52 osnovne i srednje škole na potresima pogođenim područjima, među kojima i 10 osnovnih i srednjih škola s područja naše županije.

Rezultate istraživanja predstavio je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić: „U samom istraživanju bavili smo se time kako su potresi utjecali na život mladih, njihov odgoj i obrazovanje, psihičko stanje te na razinu njihova optimizma. Rezultati ukazuju da su potresi uvelike utjecali na mlade u SMŽ, naročito u Petrinji, Glini i Sisku. Pokazalo se da je što su učenici stariji to je utjecaj potresa na njih veći. Posebice se negativan utjecaj potresa ističe kod učenika koji trebaju ili već zakoračuju u život odraslih osoba.“ – rekao je Jokić te naglasio kako učenici nakon potresa nisu osjetili primjerenu pomoć, ali da su zadržali vjeru da ona neće izostati.

Učenici, posebno maturanti naše županije su istaknuli kako je na njih potres ostavio snažniji utjecaj od pandemije. Negativan utjecaj potres je ostavio na njihovo psihičko zdravlje, učenje, ali i odgojno-obrazovne ishode.

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić na predstavljanju je istaknula kako moramo osvijestiti sve čimbenike u ovoj županiji koliko djeci i mladima u ovom trenutku trebamo pomoći. Tako će se na temelju istraživanju kreirati i uskoro izdati Nacionalni program za mlade koji će sadržavati vrlo jasne mjere za mlade na nacionalnoj razini.