Noć muzeja po prvi puta u Popovači

Popovačka udruga likovnih stvaralaca “Moslavački štrk” po prvi je put uz podršku gradske Turističke zajednice u Popovači organizirala manifestaciju „Noć muzeja“ u prostoru tamošnjeg Doma kulture.

„Program koji smo pripremili bio je iznimno bogat, tako da su naši posjetitelji mogli razgledati izložbu slika naših članova pod nazivnom „Odbrojavanje do sutra“, potom izložbu najstarijih narodnih nošnji KUD-ova Grada Popovače pod nazivom “Lijepa naša Moslavina”. Organizirali smo i aktivnosti za djecu, kako nam se bliži Valentinovo na kreativan smo način izrađivali prigodne poklone u sklopu radionice “U susret Valentinovu”, a dječici su se priključili i oni malo stariji posjetitelji. Također, naša članica Jadranka del Ponte, koja je inače i slikarica, ovom je prilikom za njih napravila izložbu lutaka, a Suzana Pomper im je pročitala priču za laku noć “Kako je pao snijeg”. Cijelo vrijeme mogli su se razgledati i oslikani unikatni kišobrani u sklopu izložbe “Volim šetati kišom”, a prigodno smo s tehnikama oslikavanja upoznali i sve posjetitelje, pa ako bude zainteresiranih, vrlo rado organizirat ćemo i radionicu na tu temu. Program su upotpunili i glazbeni nastupi, gitaristički koncert “Nocturno” u izvedbi mladog glazbenika Gorana Žigića i program Zbora Udruge umirovljenika Popovača.“ – rekla je predsjednica PULS-a „Moslavački štrk“ Marija Pukec Žigić.

Manifestaciju je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić:„Ponosni smo jer se kod nas po prvi puta održala ova manifestacija. Zadovoljni smo jer se, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme kad nam nedostaje društvenih sadržaja, da imamo prilike uživati u programu odobrenom od strane organizatora ove nacionalne manifestacije. Upravo zbog te važnosti za zajednicu, a i samog zajedništva svih sudionika, bilo bi nam drago da se ona nastavi i u sljedećim godinama.“

Bogat program pohvalili su kako suradnici poput voditeljice TZ Ksenije Tomac Špoljarić, predsjednice KUD-a „Stružec“ Ružice Podbrežnjak, zagrebačke slikarice Dajane Budovac, tako i posjetitelji. Uz one iz gradskog političkog života, poput predsjednika Gradskog vijeća Saše Jagarčeca, gradskih vijećnica Dijane Lipovac i Nevenke Kundrata Carek, riječi pohvale iskazao je i Zdenko Cvetko.


„Ovo je jedna vrlo lijepa kulturna manifestacija koja nam pokazuje ljepotu našeg stvaralaštva u ovo krizno vrijeme, a i dokaz je da se ipak za nas posjetitelje može nešto dobro i pripremiti. Žao mi je, a što sam i s drugima komentirao, što nema puno Popovčana, pa ovim putem apeliram da se priključe i podrže naše udruge. Mislim da su Grad i gradska Turistička zajednica dobar oslonac za sve takve priredbe, a mene one uistinu vesele.“- rekao je Cvetko.

Program je, kao i u ostatku zemlje bio organiziran uz prigodnu temu “Između stvarnog i digitalnog” te su zainteresirani ljubitelji kulture, spriječeni većinom zbog pandemije, sve aktivnosti mogli pratiti i putem mrežne stranice PULS-a „Moslavački štrk“.

Zadovoljni ovom prvom, organizatori su prikupljanjem ideja krenuli u pripremu druge Noći muzeja u Popovači, a kao što smo imali prilike čuti, podršku Grada i Gradskih ustanova zasigurno će imati.