Interes za prodajom na tržnici Kutina

Kupci se sve više vraćaju na Gradsku tržnicu Kutina. U vrijeme epidemije koronavirusa stekli su naviku kupovine domaćih proizvoda, a time su i pridonijeli opstanku samih poljoprivrednih proizvođača kao i njihovu certificiranju.

Unatoč ovoj krizi, te poslije blagdanskom vremenu u kojem se nalazimo, ponuda je bogata, potvrdio je Krešimir Lenić, direktor KSK d.o.o.: „Tržnica radi prema covid uvjetima koje smo odredili još na početku pandemije, te umjesto 42 stola trenutno radimo na njih samo 18. Napravili smo sistem da svi stalni zakupci dobe barem po jedan stol, a to smo i uspjeli. Siječanj je slabiji od ostalih mjeseci, no, tržnica je dobro posjećena. Od same ponude imamo sve kao i inače, sezonska tržnica nam je kao i uvijek na istočnoj strani, odjeća i obuća na zapadnoj, dok su u sredini zelena i bijela tržnica.“

Upravo zbog postojećih covid mjera Komunalni servisi Kutina nisu provodili Javni natječaj za najam prostora kao što je to bio običaj prije, no, spremni su prihvatiti i nove OPG-ovce.

„Zbog covid mjera nismo išli na klasični natječaj jer nemamo stalan broj mjesta, već smo svim našim zakupcima ponudili anekse, kako bi mogli prodavati svoju robu. Ima još nešto slobodnih mjesta, te se svi zainteresirani mogu javiti tržničaru.“- pojašnjava Lenić.

OPG-ovci koji prodaju na Gradskoj tržnici Kutina pozdravili su napore koji su uloženi kako bi prodaja tekla nesmetano. Kroz godine rada kupci su prepoznali njihove domaće proizvode te je izgrađeno uzajamno povjerenje, stoga su i u  vrijeme lockdowna zabilježili pozitivno poslovanje, istaknuo je Miomir Bjelajac, poljoprivredni proizvođač iz Stupovače. „Prodaja je na razini prijašnje, sve se da prodati. Imamo neke nove kupce, oni su zamijenili neke stare koji su otišli. Mi imamo u ponudi sve kao i inače i za sad sve se uspjeva prodati.“-rekao je Bjelajac.

Zatvaranje tržnica teško je podnosio i OPG Ruf, naime članovi te obitelji iz Hrvatske Dubice svakoga tjedna već 5 godine dolaze na kutinsku Gradsku tržnicu. Bez obzira na tešku situaciju u poljoprivredi, oni i dalje opstaju te svojim kupcima nude široku paletu zdravih domaćih proizvoda.

Naši poljoprivredni proizvođači vrijedni su ljudi koji dokazuju da se ovdje može stvoriti dobar proizvod te da se od poljoprivrede ipak može živjeti iako zahtjeva velik trud i ulaganje. Hranimo se zdravom domaćom hranom, kupujmo na tržnicama ili na kućnom pragu. Naši proizvođači u ovoj su korona krizi pokazali spremnost na sve, pa podržimo ih u tome.