Odbor za poljoprivredu najaktivniji u Hrvatskom saboru

Saborski Odbor za poljoprivredu pohvalio se kako je u2021. godini bio najaktivniji odbor, održao je 37 sjednica, 45 u aktualnom, 10. sazivu. Odbor prednjači i po broju održanih tematskih sjednica, riječ je o njih 16 u 2021. godini.

Rasprava o štetama i potrebama potresom pogođenog područja Banovine, rasprava o stanju u sektoru proizvodnje šećera, o položaju žena u ruralnim područjima, o štetama od divljači, razmjena stajališta s predsjednikom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog Parlamenta, Norbertom Linsom o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, Višegodišnjem financijskom okviru i europskom Planu oporavka, neke su od tema koje je Odbor tematski raspravio.

Osim što se očitovao o Vladinim zakonskim prijedlozima, Saboru je uputio Prijedlog deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a.

“Slušali smo što nam poljoprivrednici i cijeli sektor govore i u tom smo smislu podnosili inicijative resornom Ministarstvu ali i drugim državnim tijelima, te europskim institucijama kako bi što bolje pozicionirali hrvatsku poljoprivredu i zaštitili interese naših poljoprivrednika”, rekla je Marijana Petir, predsjednica Odbora.

Važnim je označila slušati prijedloge poljoprivrednika i ljudi koji žive na selu.

„Ako se istinski želi očuvati hrvatsko selo i povećati proizvodnja domaćih proizvoda te podići konkurentnost poljoprivrede, treba pitati stanovnike sela što im treba da ostanu živjeti na selu, a poljoprivrednike, što njima treba da bi nastavili proizvoditi hranu za nas”, poručila je Petir.

Naglasila je i kako se do sada pokazalo da pristup gdje se odlučuje u uredu u Zagrebu ili Bruxellesu o hrvatskoj poljoprivredi, bez stvarnog uključivanja samih poljoprivrednika, nije koncept koji bi trebalo zadržati u 2022. godini, priopćio je Odbor.