Susret crkvenih pokreta, zajednica i udruga Sisačke biskupije

U Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku, u subotu 28. studenog, održan je Susret crkvenih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije.

Okupljene su prigodnim riječima pozdravili povjerenik za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimir Bulić te sisački biskup Vlado Košić koji je i zahvalio svima na dolasku. On je i podsjetio kako je ova nova pastoralna godina u biskupiji posvećena Božjoj Riječi i kako je zamišljena kao vrijeme kroz koje bi trebali više čitati, razmišljati i hraniti se tom Riječju te osluškivati što nam to Duh govori i što trebamo vršiti. Biskup je progovorio i o sinodalnom hodu koji će trajati do 2023. godine te je pozvao članove zajednica, udruga i pokreta da se aktivno uključe u taj proces i zaokruže svoja razmišljanja i prijedloge o Crkvi, a koja će onda biti razmotrena na višim razinama.

U nastavku susreta predavanje o Božjoj Riječi okupljenima je održao doc. dr. sc. Anđelo Maly s KBF-a u Zagrebu. Na početku on je progorio o definiciji čovjeka kao bića riječi, s potom se osvrnuo i na pravilan način čitanja Biblije te upotrebu Svetog pisma na praktičnoj razini, a upoznao je okupljene i s modelima i načinima pristupa čitanja istoga.

Savjetovao je okupljene da kada čitaju Sveto pismo, bilo to u svojim zajednicama i pokretima, obiteljima ili osobno, da se sužive s tekstom tako da on postane dio njih i oni dio njega. „Na taj način Biblija nam više neće biti daleka i skupljati prašinu već postati smisao i motiv života.“ – zaključio je na kraju predavanja.