Božićna zvijezda idealan je predblagdanski poklon

Tijekom Adventa brojni građani kreću u potragu za svojom božićnom zvijezdom. Iako je jedan od omiljenih blagdanskih ukrasa, riječ je o zahtjevnom cvijetu s čijim se potrebama mnogi ne uspiju izboriti, pa svake godine kupuju novi primjerak. Osim u trgovačkim centrima te na sajmovima, one se mogu pronaći i kod samih uzgajivača. Među njima je i obitelj Bagić iz Kutine.

„Sa sadnjom krećemo u srpnju, a samim time počinje i zahtjevna briga o njima. Budući da su temperature visoke, a one traže dosta vlage, potrebno je dosta orošavanja,a tu je i redovna gnojidba. Ove sezone smo proizveli 3500 zvijezda, u crvenoj, bijeloj i šarenoj boji.“ – ističe Marija Bagić koja sa suprugom i djecom brine o ovom zahtjevnom cvijeću.

Osim što su zahtjevne za proizvodnju, božićne su zvijezde zahtjevne i kada je riječ o prodaji. “Naime, zahtjevne su jer zbog temperature koja mora biti konstantna ne mogu se prodavati na otvorenom, već samo u zatvorenom prostoru, stoga prodaja na sajmovima i tržnicama nije nam opcija. Stoga nam je cilj pronaći direktnu prodaju, na ruke, a ove godine to smo i uspjeli, većinu smo već do sada prodali na veliko, a sada nam preostaje samo prodaja na kućnom pragu.“- pojasnila je.

Kupcima koji traže provjeren proizvod svakako puno znači dugogodišnji rad pojedinih uzgajivača, no,  iz godine u godinu dolaze i novi. „Ljudi su zainteresirani, privlače ih boje, a puno nam pri tome pomaže oglašavanje na društvenim mrežama budući da sve što traže mogu vidjeti na objavljenim fotografija.“

Kako bi uzgajivači božićnih zvijezda, ali i drugi cvjećari imali prilike za proširenje ponude, pozivamo vas da kupujete kod svojih lokalnih. Na samom kraju preostaje nam samo napomenuti kako se božićne zvijezde moraju prilagoditi novom domu. Treba ih postepeno unositi u kuću, a vrijedi naglasiti kako ne smiju biti kod izvora topline i na propuhu.  Kada je u pitanju zalijevanje, obično se govori da božićnu zvijezdu treba zalijevati odozdo, no nije greška ni ako se biljci nalije voda u zemlju.  I dok ostatak godine, kad joj je list zelen, može podnijeti puno teže uvjete, u periodu dok je crvena ili u nekoj drugoj odabranoj boji, božićna je zvijezda najosjetljivija i to trebate imati na umu u ovo predblagdansko vrijeme. Ako budete poštivali pravila, vaša biljka nagradit će vas tako što će potrajati do iduće godine. Ako ne uspijete, vjerujemo kako ćete znati gdje potražiti novu i možda još ljepšu od ovogodišnje.