30. obljetnica pogibije branitelja Željka Grgića iz Popovače

U Gornjim Rajčićima kod Rajića je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu njegova stradanja, 11. prosinca obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Željka Grgića iz Popovače.

Tada 25-godišnjak, kao pripadnik HOS-a, borbene grupe Cobra, svoj život dao je za slobodu Hrvatske, a dužno poštovanje uz rodbinu i suborce dali su mu gradonačelnik Popovače Josip Mišković i njegov zamjenik Lovro Miklaužić, te general Rudi Stipčić. „U 86 dana rata oslobodili smo 750 četvornih kilometara naše drage Domovine, u koje je ugrađeno 255 ljudskih života, a jedan od njih je i naš prijatelj Željko Grgić, pripadnik  postrojbe HOS-a „Cobre“, koja je ujedno bila integrirana u 1. gardijsku brigadu „Tigrovi“ kao izviđačka diverzantska postrojba“ – izjavio je general Rudi Stipčić, naglasivši kako su se pripadnici te postrojbe borili jednako kao i svi ostali pripadnici HV-a, bez isticanja posebnih znakova.

Adriano Grgić, sin poginulog Željka, istaknuo je kako mu je teško biti na ovome mjestu, ali i kako je iznimno zahvalan na zajedništvu i povezanosti svim braniteljima koji i danas uz članove obitelji dolaze na ovo obilježavanje. „Sve mi to djeluje pomalo nerealno, jer ja se tog ne sjećam, imao sam tad četiri mjeseca. Ovo mi je jedinstvena prilika da vidim gdje se i kako branila Hrvatska i gdje su ljudi davali živote za našu slobodu koju mi mladi sada moramo očuvati.“ – rekao je Adriano.

Milan Grgić, brat poginulog Željka i zapovjednik izviđačko diverzantske grupe Cobra, prvi je puta, 30 godina nakon ovog nemilog događaja dao izjavu za medije. „Izviđačko diverzantsku grupu su činili uglavnom dečki iz Moslavine, Popovčani. Odradili smo odličan zadatak i ponosan sam što sam mogao zapovijedati jednom od najboljih postrojbi u ovom okruženju. To što smo bili pridodani 1. gardijskoj brigadi govori dovoljno. U ovoj akciji ranjen je Ante Gotovina, jedini preminuli je moj brat Željko, a završile su ju Cobre.“ – pojasnio je Milan Grgić.

Ovaj je događaj, uz podsjetnik na žrtvu Željka, i podsjetnik na dane kada se stvarala Republika Hrvatska te prilika da se susretnu pripadnici grupe Cobra koje je život odnio na različite strane, naglasio je popovački gradonačelnik Josip Mišković prisjećajući se događaja u kojima je i on sudjelovao.

Prigodnu molitvu kod spomen obilježja predvodio je župnik Župe sv. Tome apostola u Rajiću Josip Pendžić.