Pojačano postupanje u prometu povodom Martinja

Povodom obilježavanja narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ (11. studenog), Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. 

U vrijeme prošlogodišnje proslave „Martinja“ (od 6. do 16. studenog) na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirane su 43prometne nesreće, od kojih sedam nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a sedam osoba lake tjelesne ozljede, dok je u 36 prometnih nesreća nastupila samo materijalna šteta. U deset prometnih nesreća, deset sudionika je bilo pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečen 31 alkoholizirani vozač.

Kako se i ove godine upravo povodom „Martinja“ na prometnicama očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.

Pojačane aktivnosti počet će se provoditi od 5. do 14. studenog, u koje će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića.