In memoriam Slavko Degoricija

U 91. godini u Zagrebu je preminuo političar i profesor povijesti Slavko Degoricija. U Kutini je 1960. imenovan prvim ravnateljem Muzeja Moslavine. Bio je jedan od osnivača Matice Hrvatske u Kutini, a zbog sudioništva u Hrvatskom proljeću 1971. godine, politički je proganjan. Zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću 1971. godine kada je bio jedan od osnivača Matice Hrvatske u Kutini politički je proganjan te je bez posla bio godinu dana. Zapošljava se 1973. u Auto-moto savezu Hrvatske, gdje radi do 1986., a potom u Saobraćajnom centru do 1990.
Slavko Degoricija jedan je od osnivača HDZ-a, te je u dva mandata na parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Hrvatski sabor. Bio je predsjednik Vijeća općina te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a za sva tri tadašnja vijeća. U drugoj Vladi RH imenovan je zamjenikom ministra unutarnjih poslova.
Bio je član i voditelj Izaslanstva RH za pregovore s lokalnim Srbima u vrijeme pred početak rata i tijekom rata.
Zbog političkih neslaganja s Franjom Tuđmanom 1994. napušta HDZ i sudjeluje u osnivanju stranke Hrvatskih nezavisnih demokrata. Nezadovoljan daljnjim političkim djelovanjem stranke, napušta politiku.
Autor je knjige “Nije bilo uzalud”, tiskane 2008. godine, o počecima stvaranja hrvatske države i posebice pregovorima koje je vodio s pobunjenim Srbima.
autor je knjige “Nije bilo uzalud”, tiskane 2008. godine, o počecima stvaranja hrvatske države i posebice pregovorima koje je vodio s pobunjenim Srbima.
Datum posljednjeg ispraćaja Slavka Degoricije bit će objavljen naknadno.