Edukacija u sklopu projekta ERI-Health

U okviru projekta ERI-Health – Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država, a kojeg uz Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije provode JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

i Institut za javno zdravlje Crne Gore održana je dvodnevna edukacija za specijaliste epidemiologije na kojoj je prisustvovalo 95 epidemiologa. Osim polaznika navedenih partnerskih ustanova, edukaciji su prisustvovali i epidemiolozi iz domova zdravlja i bolnica iz Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore.

Dr. med. Sonja Pajtlar, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije zadovoljna je održanom edukacijom, a posebno ističe značaj predavanja o imunološkim osnovama za nastanak neželjenih događaja nakon cijepljenja. Upoznavanje s rijetkim neželjenim događajima nakon cijepljenja smatra veoma korisnim jer će joj u daljem poslu pomoći pri donošenju odluke da li neki pacijenti smiju nastaviti cijepljenje ili ne.

Dr. Pajtlar smatra da se sve zemlje u regiji bore s istim problemom-malim odzivom na cijepljenje. Pored navedenog ona kao problem ističe i antivaksere i nedovoljnu informiranost stanovništva o značaju cijepljenja, ali i poštovanje mjera. „Mjere su dobre, ali od samog početka mjere koje je predlagala struka bile su ispolitizirane jer se nisu provodile u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom već potrebama politike. To je stvorilo nepovjerenje među stanovništvom o važnosti mjera, odnosno i otpor stanovništva, te nesuradnju u provođenju mjera. Potrebno je vratiti povjerenje stanovništva u važnost mjera.“ – napominje dr. Pajtlar te zaključuje kako su od velikog značaja redovita organiziranja radionica sličnih ovim jer iskustva iz drugih zemalja pomažu u kreiranju novih mjera ili boljem provođenju postojećih mjera. „S obzirom na veliku migraciju stanovništva unutar regije važno je da su stavovi struke i promocija cjepiva slični u svim zemljama regije, jer su ljudi zbunjeni i gube povjerenje u mjere ako su različite u susjednim zemljama.“  – zaključuje dr. Pajtlar.