Došel je došel Sveti Martin: kvaliteta mladih moslavačkih vina visoka, količine znatno manje

Obitelj Trdenić dugi se niz godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Trenutno obrađuju površinu od 15 hektara, odnosno imaju oko 85 tisuća trsova među kojima je zastupljeno 9 sorti: graševina, pinoti: bijeli, sivi i crni, rajnski rizling, cabernet sauvignon, traminac, portugizac te naravno škrlet. „Godina iza nas bila je specifična, no, uz mnogo uloženog truda i znanja danas možemo uživati u izvrsnom mladom vinu. Bila je jako topla godina, šečeri u grožđu bili su visoki, pH je također bio visok što također nije dobro, ali je ipak u granici  normale za proizvodnju vina, pa time možemo biti i zadovoljni. Kiseline su dobre, a aromatika u mladim vinima je ispala jako zadovoljavajuća.”– potvrdio je vinar Krešimir Trdenić.

Laički, do Martinja smo govorili o moštu, a sada razgovaramo o vinima, no, u svijetu vinarstva ova pretvorba događa se tijekom različitog vremenskog perioda. Ono što sa sigurnošću možemo reći, ljubitelji vinske kapljice, posebice amateri,  koji su berbe zbog sortimenta koji uzgajaju obavili krajem kolovoza i početkom rujna, u većini slučajeva uživaju u mladom vinu. Među njima su svakako i  uzgajivači najpoznatije i najraširenije sorte u Moslavini –škrleta.

„Tradicije se mijenjaju, a sam postupak ovisi o sorti, boji vina, tržištu ali i kinetici, dakle, ovisi sve o tome koliko brzo će mošt odfermentirati i potrošiti sav šečer u fermentaciji, ali i sama godina određuje kako će se odvijati taj proces. Mi smo prije nekoliko dana počeli s probnim serijama punjenja i jako smo zadovoljni kako je mlado vino ispalo i po voćnosti i po punoći. Ove godine su vina s puno višim tijelom nego prošle, a to je zapravo jer je bila godina toplija, pa će i alkoholi biti malo viši. Što se tiče škrleta, bit će ga jako malo, zbog tuče i hladne fronte koja nas je zadesila. Zbog tih malih količina smo u velikim problemima, no kvaliteta je iznimno visoka, zapravo najbolja u posljednjih 7-8 godina ali ekonomski će biti jako neisplativ.“ – pojašnjava Trdenić.

Zbog spomenutih problema, ali i same pandemije, ove godine nećemo uživati u zajedničkom škrletu moslavačkih vinara, no, uživati možemo u nekim drugim kvalitetnim vinskim kapljicama. Živjeli!

Naslovna fotografija: Arhiva SMŽ