Održana konferencija “Željeznica za budućnost”

Povodom obilježavanja Europske godine željeznice, nakladnička kuća Hanza Media organizirala je u Zagrebu konferenciju “Željeznica za budućnost”, uz potporu HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza.

Cilj konferencije bio je senzibilizirati javnost o tome da je željeznički sektor najveći korisnik fondova EU u prometnom sektoru u Republici Hrvatskoj s maksimalnom stopom sufinanciranja EU od 85 posto. Obnova, modernizacija i gradnja željezničke infrastrukturne mreže te nabava novih vlakova pridonosi gospodarskom, socijalnom i demografskom razvoju i napretku države. Bolja povezanost luka i željeznice, intermodalni teretni prijevoz te unaprjeđenje kvalitete usluge putničkog prijevoza i veća mobilnost građana ciljevi su investicijskog ciklusa.

Konferencija je okupila stotinjak najkompetentnijih osoba iz hrvatskih gospodarskih i političkih institucija,a među govornicima bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Tom prilikom naglasio je da se ovog trenutka u prometnu infrastrukturu ulaže 25 milijardi kuna, od čega najviše u željeznicu. „Riječ je, o najvećim investicijama u željeznicu u posljednjih nekoliko desetljeća u Hrvatskoj, a sve s ciljem da Hrvatska ima europsku željeznicu kakvu i zaslužuje.“

Na skupu je najavljeno kako je sljedeće godine planirano apliciranje za sredstva EU i raspisivanje natječaja za izvođača radova za izgradnju drugog kolosjeka željezničke pruge Dugo Selo-Novska.

Kako važni željeznički koridori prolaze kroz Sisačko-moslavačku županiju, a uskoro se očekuju i značajni građevinski zahvati na željezničkoj infrastrukturi na ovom području, skupu je u ime županije nazočio župan Ivan Celjak.