Galla Uroić – gošća Kutinskih dana znanosti i umjetnosti

Minutom šutnje za preminulog kutinskog novinara i publicistu Dragutina Pasarića, bivšeg predsjednika i dugogodišnjeg člana Matice hrvatske, započela je manifestacija Kutinski dani znanosti i umjetnosti u Srednjoj školi Tina Ujevića, čiji je spiritus movens bio upravo Dragec. Uvodno se  riječima sjećanja na Dragutina Pasarića obratila predsjednica Matice hrvatske prof. Matea Paripović kazavši kako je ovogodišnja manifestacija posvećena upravo njemu.
Cilj kutinskih dana znanosti i umjetnosti je promovirati uspješne učenike koji su srednju školu završili u Kutini, te stekli ugled u Hrvatskoj i svijetu kroz svoju profesiju. Oni su ti koji svojim primjerom  mogu motivirati kutinske srednjoškolce i dati im vjetar u leđa pokazujući da se rad i trud u životu ipak cijeni.
   Ove godine gošća Kutinskih dana znanosti i umjetnosti bila je mag.ing.min. Galla Uroić koja je vrlo mlada pronašla svoj put i čija je karijera prepoznata u Hrvatskoj i u svijetu.  

  Gallin put od srednje škole do Rudarsko geološkog fakulteta te njezina inovacijska postignuća kroz prezentaciju je predstavila učenica Jelena Penjin.

Tako saznajemo da je Galla trenutno na poslijediplomskom doktorskom studiju Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. U sklopu doktorskog studija radi na istraživanju utjecaja saturacije bentonita na tlak bubrenja. Uz studij, zaposlena je u Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško. Velika podrška njenom znanstvenom radu je njezin mentor, doc. dr. sc. Želimir Veinović, koji je zajedno s Gallom gostovao u Kutini.
 Brojne nagrade i svjetska priznanja, te suradnja sa stručnjacima diljem svijeta došle su kao rezultat Galline upornosti, znanja i motiviranosti o kojoj je govorio njezin mentor Želimir Veinović.


  Godine 2019. Galla je dobila rektorovu i dekanovu nagradu, iste godine stiže i srebrna medalja na Međunarodnom sajmu inovacija, srebrnu medalja – ARCA, Udruga inovatora Hrvatske, brončana nagrada – SIIF (honor issuer Seoul Invention Promotion Association), brončana medalja – iENA 2019 (iENA) i ostala priznanja.
 

Prisutne srdenjoškolce zanimalo je kako odabrati studij te čime se voditi u tom odabiru, kako je biti žena u poslu gdje je daleko veći postotak muškaraca, te koji su njezini hobiji…. Kako je rekla Galla najvažnije je voditi se srcem i osjećajem koji vas vuče ka nekoj grupi predmeta. Za sebe ističe da je još od osnovne škole znala da će upisati nešto od prirodnih znanosti vezano uz matematiku ili fiziku, a tome je pridonijela i ljubav prema astronomiji koja ju je pratila kroz osnovnu školu. S radošću se sjeća prof. Varata, Kusture i ostalih iz Osnovne škole Mate Lovraka, kao i svojih srednjoškolskih profesora, prof. Stanić, prof. Samoboleka i drugih. Galla ističe kako voli i strane jezike te tako govori nekoliko stranih jezika, među kojima i ruski koji joj je bio potreban jer je jedan period boravila u Rusiji.

U ime Srednje škole Tina Ujevića Gallu je pozdravio  ravnatelj škole prof. Saša Sambolek, uz prof. Vesnu Jakovljević koja godinama sudjeluje u organizaciji Kutinskih dana znanosti i umjetnosti. U ime Grada Kutine događaju je prisustvovao pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić.